Gazdaság

2012.08.22. 15:52

Pénzükre várnak a károsultak

Körkép - A Pilis Invest megyénkben is számos családot tett tönkre, sokan súlyos milliókat bíztak a szélhámos szövetkezetre. A vezetők első fokon letöltendő börtönbüntetést kaptak, az általuk okozott kárnak azonban a jelek szerint csak a töredéke térül meg.

Kiss Tamás

"Életem legrosszabb döntése volt, hogy 4 millió forintot fizettem be a Pilis Invest számlájára", mondta lapunknak az egyik vasi kárvallott, hozzátéve: a 2004 nyarán elindított felszámolás során eddig a befektetett összeg négy százalékát kapta vissza. S, hogy van-e remény ennél többre? Nos, arról is szót ejtünk majd, ennek előtte azonban néhány gondolat erejéig idézzük fel a társaság dicsőségesnek még véletlenül sem nevezhető pályafutását.   A szövetkezet még 1998-ban alakult 30 millió forint jegyzett tőkével, és beruházásokra keresett kisbefektetőket, akik célrészjegyek vásárlásával szövetkezeti tagokká váltak, és az értékpapírok által különböző összegeket helyezhettek el meghatározott hozamra a szövetkezetnél. A rendőrség 2004. április 12-én mintegy 400 magánszemély feljelentése alapján rendelt el nyomozást a szövetkezet vezetői ellen sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.   A szövetkezet 2004.  március 2-ig folyamatosan fogadta a befizetéseket és teljesítette a hozammal növelt kifizetéseket, akkor azonban bejelentette, hogy mindkettőt felfüggeszti. A Fővárosi Bíróság 2004. június 30-án elrendelte a szövetkezet felszámolását.  

A Pilis-Invest vezetői elleni büntetőper 2008. márciusában kezdődött. Az ügyészség a hűtlen kezelés vádpontban 5,584 milliárd forint meg nem térült vagyoni hátrány okozásával vádolta a szövetkezet vezetőit. A sikkasztás gyanúját az ügyészség azzal indokolta, hogy a vádlottak nem fordították a szövetkezet házipénztárából felvett teljes összeget ingatlanvásárlásra, és a különbözettel, csaknem 1,2 milliárd forinttal nem tudtak elszámolni. A szövetkezet volt vezetői a vádirat szerint 3831 kisbefektetőt károsítottak meg 11,6 milliárd forinttal. A vagyonveszteség mintegy 3,5 milliárd forint volt a vádirat szerint.

Némileg előremutató történésként a  hitelezői választmány kérését elfogadva a határidőn belül bejelentett hitelezői igények részbeni kielégítése okán a felszámoló 2009-ben közel ötszázmillió forintot kifizetett a Pilis Invest károsultjainak. A közel négyezer kisbefektető egyformán négy százalékot kapott.

Az első fokú bírósági ítéletre idén tavaszig kellett várni: Tallér Károly elsőrendű vádlottat, a Pilis-Invest volt elnökét a bíróság nyolc év börtönbüntetésre ítélte, Bajics Éva másodrendű és Budai László harmadrendű vádlottra hat év hat hónap, Tenyei Tóth Imre negyedrendű vádlottra pedig két év börtönbüntetést szabtak ki, a fellebbezések miatt egyelőre nem jogerősen.

Időközben a felszámolásnál is történt előrelépés,  Buga Imre felszámolóbiztos érdeklődésünkre elmondta, hogy az ősz folyamán elkészítik a mérleget. A felszámolóbiztos arról is informált, hogy a jogerős bírósági ítélet megszületése után újabb négy százalékot tudnak kifizetni a károsultaknak, arra azonban nem tudott válaszolni, hogy erre mikor kerül majd sor. Buga Imre azt is elmondta, hogy a  szövetkezet három vezető tisztségviselőjével szemben 1,5 milliárd forint értékű követelést ítélt meg a bíróság, ezt tudják még felosztani azok között, akik határidőn belül jelentették be a hitelezői igényüket. Kérdés azonban, hogy be lehet-e majd hajtani  a követeléseket?  Ugyanígy az is kétséges, hogy miként tudnak hozzájutni a pénzükhöz azok, akik a bejelentési határidő lekésése miatt kimaradtak a felszámolásból. 




MÉG NEM TUDNI MIKOR LESZ VÉGE

A lapunkhoz forduló rendkívüli módon elkeseredett vasi károsultak nem értik, hogy miért is húzódik el ennyire az ügy, s különösen aggasztja őket, hogy egyáltalán nem látni még, hogy mikor születhet meg végre vagyonzárlatot feloldó  jogerős ítélet. Ezt amúgy dr. Buzásiné Dr. Ócsai Edit, a Pilis Invest Hitelezői Választmányának tagja sem tudta érdeklődésünkre megjósolni, annyit azonban elárult: egészen biztos abban, hogy másodfokon több ponton is módosulni fog majd az ítélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!