Gazdaság

2012.09.06. 03:36

Be kell jelenteni a külföldi munkát

Vas megyei körkép - A belföldi lakóhellyel rendelkező, az az EGT valamelyik tagállamában dolgozó magyar állampolgárok a külföldi munkavállalásukat kötelesek bejelenteni az egészségbiztosítónál.

Kiss Tamás

Ennek hiányában valamely egészségügyi szolgáltatás igénybevétele során például az orvosnál, a gyógyszertárban piros lámpát kapnak, közölte a Vas Népével a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

Mint azt szintén megtudtuk: a társadalombiztosításról szóló törvény (Tbj.) rendelkezései alapján az a belföldi személy, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra a törvényben meghatározott esetek szerint sem jogosult, illetve más EGT tagállamban sem biztosított, köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. A törvényi kötelezés a belföldi személyeket érinti.

Amennyiben egy magyar állampolgár Magyarországon bejelentett lakóhellyel (állandó lakcímmel) rendelkezik, akkor a Tbj. alkalmazásában belföldinek minősül, még abban az esetben is, ha külföldi munkavállalás miatt ideiglenesen nem tartózkodik életvitelszerűen az országban, de rendelkezik Magyarországon nyilvántartott lakóhellyel.

A külföldön dolgozók helyzetének megítélése attól függ, milyen országban biztosítottak. A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság közlése szerint abban az esetben, ha az Európai Gazdasági Térség valamelyik államában (uniós országokban, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban) vagy olyan országban biztosítottak, amellyel a kérdést rendező nemzetközi egyezményt kötött Magyarország, akkor sem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük, ha belföldi bejelentett lakóhelyüket nem szüntetik meg.

(Például az EGT valamely tagállamában munkát vállaló magánszemély fő szabály szerint a munkavégzés helye szerinti tagállamban kötelezett járulékfizetésre, ezért az adóhatóság felé egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére nem köteles.)

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény alapján az uniós rendeletek vagy a Magyarország által kötött nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó, taj-számmal rendelkező magyar állampolgár köteles a külföldön, illetve a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

Figyelmeztető jelzés lehet, ha az állampolgár akár az orvosnál, akár a gyógyszertárban piros lámpát kap. Ilyen esetben az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megalapozó jogviszonya tisztázása érdekében mielőbb célszerű felkeresni a területileg illetékes megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!