Gazdaság

2012.09.27. 17:19

Földek, zsebek, papírok

Megyei körkép - Az úgynevezett zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés jogszabályi hátterének megteremtéséhez szükséges változtatásokat tekintette át a tárcaközi bizottság.

Kiss Tamás

A Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott ülése  Budai Gyula a tárca parlamenti államtitkára, a tárcaközi bizottság elnöke elmondta: szükségesnek tartják az ügyészségi hatáskör kibővítését, valamint azt, hogy a készülő új földtörvényben legyen olyan paragrafus, amely szerint nem lehet kártalanításért bírósághoz fordulni a zsebszerződés semmissége esetén. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a büntető törvénykönyvbe bekerült a zsebszerződések kérdése, a földtörvény előzetes hatósági engedélyezéshez köti a földtulajdon megszerzését.

Budai Gyula beszámolt arról, hogy Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyéből bekérték a földhivataloktól a tartalom alapján zsebszerződésre utaló dokumentumokat, amelyek viszont jelezték, hogy adatvédelmi szempontból nincs felhatalmazásuk a kérés  teljesítésére. Ezért a VM állásfoglalást kért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivataltól.

A kormány 1,1 milliárd forintot biztosított a korábban jogellenesen magántulajdonba került védett természeti területek földtulajdon-jogának visszaszerzésére. A 2013. évi költségvetésben további 2 milliárd forintot kérnek erre a célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!