Gazdaság

2012.09.11. 06:32

IMF/EU-tárgyalások - Kósa: a kormány kiáll az ország érdekeiért

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint az Orbán-kormány is meg fog állapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de a Gyurcsány-kabinettel ellentétben a mostani kormányzat kiáll az ország érdekeiért.

MTI

Kósa Lajos kedden az M1 Ma reggel című műsorában bírálta a 2008-as IMF-megállapodást, mert annak - szavai szerint - "a legváltozatosabb megszorítások tömkelege" lett az következménye. "Úgy könnyű megállapodni, hogy tárgyalok valakivel, és az égvilágon minden feltételét elfogadom, én pedig a saját érdekeimben nem szólok egy szót sem" - fogalmazott.

Úgy viszont nehezebb - folytatta -, "hogy kiállok a saját érdekeimért, ahogyan az Orbán-kormány tette", rögzítve egyebek mellett, hogy családi adókedvezményre, gyermekek után járó különböző kedvezményekre, egykulcsos adóra és válságadókra szükség van. "Most is azt mondjuk, hogy márpedig olyan költségvetési kiadáscsökkentés, amely a nyugdíjak csökkentéséhez vezet (...), vagy amely például a gyermekkedvezmények megszüntetéséhez vezet, nem fogadható el", így viszont nehéz megállapodni az IMF-fel, "de így is meg fogunk állapodni, csak bonyolultabb egy kicsit" - fejtette ki Kósa Lajos.

Mint mondta, a magyar emberek nem kértek belőle, ezért megbukott az a "Gyurcsány-féle technika, hogy leülök az IMF-fel, és mindent aláírok habozás nélkül".

A Fidesz ügyvezető alelnöke a műsorban szólt az új választási eljárási törvény tervezetéről is, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy az előterjesztést hárman, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárral és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetővel közösen nyújtják majd be a parlamentnek. Egy "nyitott szövegről" lesz szó - hangsúlyozta, majd erre példaként említve a választást megelőző feliratkozást közölte: van, aki szerint a szavazás előtt 55 nappal, van, aki szerint 15 nappal kell lezárni a regisztrációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!