Gazdaság

2012.09.21. 05:31

Kétszáz feladat a kincstárnál

Megyei körkép - Kétszáznál több állami feladatot lát el a több mint 15 éves múltra visszatekintő Magyar Államkincstár. A szervezet 2011. január 1-je óta ismét egy központi és 19 megyei egységgel végzi a feladatát, a területi igazgatóságok illetékességi területe a megyehatárhoz igazodik. Az államkincstár tevékenységének bemutatására Magyarné Vadász Irén megyei igazgatót kértük fel.

Burkon László

- A kincstár állapítja meg és folyósítja a központi költségvetésből a család- és szociális támogatásokat (például a családi pótlékot, gyest, gyermeknevelési, anyasági, életkezdési, energia- és lakástámogatást), emellett ellenőrzi ezek  igénybevételének jogosságát. Ezen tevékenységén keresztül szinte minden magyar gyermekes család a kincstár ügyfele. Vas megyében minden hónapban csaknem  32 ezer család részére folyósítunk valamilyen támogatást. Szociális támogatásként pedig fogyatékossági támogatást mintegy 2500 személy részére fizetünk - emelte ki Magyarné Vadász Irén.

A megyei igazgatóságok közreműködnek az önkormányzatok,  a többcélú kistérségi társulások részére a központi költségvetésből származó  támogatások eljuttatásában, ez Vas megyében 217 önkormányzatot és 9 társulást érint.

- Ugyanakkor a közpénzből számos jogcímen juttatott támogatás cél szerinti, szabályos felhasználásának ellenőrzését is mi végezzük, ide értve a nem állami fenntartású oktatási és szociális intézmények, egyéb szolgáltatások fenntartói részére meghatározott állami pénzeszközök folyósítását és ellenőrzését is. Részt veszünk az államháztartási információs rendszer működtetésében, fogadjuk és összesítjük az önkormányzati körből érkező költségvetéseket és beszámolókat. Ellenőrizzük az európai uniós és  a hazai támogatások egy részét, visszaköveteljük a jogosulatlanul igénybe vett támogatásokat - mondta el a megyei igazgató.

- Számlát vezetünk a kincstári kör és egyéb pénzforgalmi számlatulajdonosok - például a megyei önkormányzat, illetve többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok - részére, ellátjuk a kiadások teljesítéséhez, a bevételek beszedéséhez kapcsolódó pénzügyi feladatokat, illetve kettős - likviditási és előirányzati - ellenőrzést végzünk. Pénzügyi teljesítésre csak akkor kerülhet sor, ha az ehhez szükséges költségvetési előirányzat is rendelkezésre áll, nem elegendő, hogy likvid pénzeszköz legyen - tette hozzá, majd így folytatta: - Kiemelkedő, a lakossághoz kapcsolódó  tevékenységünk az állampapírok forgalmazása. Ügyfélkörünk stabil és folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A megyében nyilvántartott, állománnyal rendelkező ügyfelek száma idén 15 százalékkal nőtt.

A nemzetközi tőkepiaci válság hatására emelkedett a belföldi befektetők fontossága, ezért a kincstár számára kiemelt feladat a közvetlen lakossági értékesítés növelése.

-  Az állam biztos pénzügyi partner mindenki számára, ugyanis az állampapírok jelentik a legbiztonságosabb és sokszor az egyik legmagasabb hozamú befektetési lehetőséget. Ha a külföldieknek megéri magyar állampapírt vásárolni, akkor fontos, hogy a hazai lakosság is úgy gondolja: ez számára is jó befektetési lehetőség. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a belföldi magánszemélynek kifizetett hozam a belföldi jövedelmet növeli - fejtette ki Magyarné Vadász Irén. 

Kiemelte továbbá, hogy az állampénztári irodában változatos állampapír kínálatból lehet választani, mindenki megtalálhatja a számára megfelelő befektetési lehetőséget attól függően, hogy milyen futamidőre szeretné lekötni a pénzét. Az úgynevezett kincstárjegyek  3 és 12 hónap közötti futamidejű, rövid lejáratú állampapírok. Az államkötvények futamideje ennél jóval hosszabb: 3 évtől 15 évig is terjedhet. Ez utóbbi azok részére ideális, akik hosszabb távon szeretnék biztos helyen tudni a pénzüket. Kizárólag a kincstár forgalmazza a rendkívül kedvező, akár évi 9,5 százalékos hozamot is elérő 3, illetve 5 éves lekötésű Prémium Magyar Államkötvényt.

- A hagyományos értékpapír-számlákon kívül vezetünk adókedvezményre jogosító tartós befektetési számlákat, továbbá az életkezdési támogatás  befektetésére Start értékpapír számlát. A kincstár egyedülálló abban, hogy az értékpapír számla nyitása és a számlavezetés ingyenes, valamint a készpénzfelvételért sem számítunk fel díjat - zárta tájékoztatóját az igazgató.

 

A kincstár ügyfelei  akár otthonról is kényelmesen intézhetik ügyeiket interneten vagy telefonon keresztül. Akik személyesen szeretnék felkeresni az Állampénztári Irodát, a hét minden napján megtehetik ezt. Az ügyfeleket képzett munkatársak tájékoztatják a különféle befektetési lehetőségekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!