Gazdaság

2012.09.05. 04:35

Kevesebben feketén

Vas megyei körkép - A korábbiakhoz képest kevesebb a feketemunkás Vas megyében. Szabályszegő cégből azonban így is sok akad.

Kiss Tamás

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve Munkaügyi Felügyelősége az idei év első hét hónapjában 475 munkáltatónál tartott munkaügyi ellenőrzést, 72,6 százaléknál, 345 vállalkozásnál talált is szabálytalanságot.

Az ellenőrzött 7003 munkavállaló 84,3 százaléka, vagyis 5907 dolgozó volt szabálytalanul foglalkoztatva. Kard Enikő, a szakigazgatási szerv vezetője elmondta: a szabálytalan munkáltatói arányszám az előző évnek ugyanebben az időszakában mért 52 százalékos adathoz képest ugyan romló tendenciát mutat, ez azonban annak köszönhető, hogy múlt év augusztusától megváltozott a szankcionálási gyakorlat, a bírságolás teljesen háttérbe szorult. Első esetben most figyelemfelhívási végzésben kötelezik a vállalkozásokat a szabálytalanságok megszüntetésére, a felügyelők minden esetben komplex ellenőrzést végeznek és a kisebb súlyú szabálytalanságokat is feltárják.

Az igazgatótól megtudtuk, hogy csökkenő tendenciát mutat a feketefoglalkoztatás, idén 105 intézkedésben 209 főt találtak eddig bejelentés vagy munkaszerződés nélkül foglalkoztatva, elsősorban az őrző-védő cégeknél, illetve kisebb számban az építőiparban. Hozzátette, hogy eltűntek a nagy létszámot feketén foglalkoztató cégek. A munkabérre (minimálbér, garantált bérminimum, bérpótlékok) és védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése minden ágazatban tetten érhető, ezzel kapcsolatos jogsértések az első hét hónapban 103 esetben 711 főt érintettek. A munka- és pihenőidővel kapcsolatos szabálytalanságok viszont leginkább a feldolgozóiparban fordulnak elő, itt jellemző, hogy nem tartják be a rendkívüli munka mértékére vonatkozó előírásokat: 83 esetben 1013 főt érintettek az ezzel kapcsolatos szabálytalanságok. Emelkedő tendenciát mutat a kilépő papírok kiadásának elmulasztása és a jogviszony megszűnésével kapcsolatos elszámolások meg nem fizetése is, eddig 55 esetben 231 főre intézkedtek. Egyre többször látják, hogy a vállalkozó egyik napról a másikra magára hagyja a vállalkozását a munkavállalókkal együtt, ilyenkor csak nagyon nehezen tudnak intézkedni a felmerült jogsértésekkel kapcsolatban. Az első hét hónapban kiadott döntéseik 64,5 százalékát figyelemfelhívás tette ki, bírsághatározat (feketefoglalkoztatás, munkabér meg nem fizetése, jogellenes munkaerő-kölcsönzés, életkori feltételek be nem tartása esetén) 77 esetben 1266 főre vonatkozott, 83 esetben kötelező vagy megállapító határozattal éltek.

A közérdekű-, s a panaszbejelentések száma is kismértékben emelkedik. A legtöbben telefonon vagy személyesen közlik a problémájukat, de e-mailen is számos beadványt kapnak a felügyelők. Az első hét hónapban ellenőrzött 475 munkáltató közül 38 százaléknál bejelentésre indult a munkaügyi ellenőrzés, a bejelentők 37 százaléka nem adta a nevét a bejelentéséhez: de ezeket is ugyanolyan alapossággal vizsgálják ki. A bejelentések legtöbbször több szabálytalanságot is tartalmaznak, jellemzően a feketefoglalkoztatás és a kilépő papírok kiadásának elmulasztása, valamint az elszámolás meg nem fizetésének tárgykörében érkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!