Gazdaság

2012.09.20. 04:52

Tavalyhoz képest Vasban jóval kevesebb a munkanélküli

Vas megyei körkép - A nyári hónapokban megyei szinten számottevően nem változott a regisztrált álláskeresők száma. A munkaerő iránti kereslet viszont bővült.

Kiss Tamás

Az év nyolcadik hónapjában összesen 7224 fő volt regisztrálva álláskeresőként, számuk mindössze 0,1 százalékkal több az elmúlt hónapban mértnél, az elmúlt évinél azonban 10,7 százalékkal kevesebb. A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adataiból szintén kiderül, hogy az előző hónaphoz képest Körmend és Szombathely vonzáskörzetében fogyott némileg az álláskeresők száma, a többi térségben viszont kisebb bővülés volt tapasztalható. Ennek mértéke Sárvár térségében nem érte el az 1 százalékot, Celldömölk, Vasvár és Kőszeg vonzáskörzetében 1-3 százalék között alakult. Legnagyobb ütemben (4,3 százalékkal) a szentgotthárdi kirendeltségen emelkedett az álláskeresők száma az előző hónaphoz képest.

Az elmúlt év augusztusához képest 10 százalékot meghaladóan (864 fővel) fogyott az álláskeresők száma a megyében, ezzel közel a válságot megelőző, 2008. évi szintre mérséklődött a számuk.

 

 

Megyei szinten a munkanélküliség relatív szintje augusztusban 6,1 százalékos volt. Egy évvel korábban a gazdaságilag aktív népességnek még a 7 százaléka keresett állást. A munkanélküliek aránya a megye valamennyi térségében számottevően mérséklődött az elmúlt évhez képest. Az átlagot számottevően meghaladó csökkenés Vasvár, Sárvár és Szentgotthárd vonzáskörzetében történt. A legalacsonyabb munkanélküliségi rátával (5,2 százalék) Körmend vonzáskörzetében találkozhatunk, emellett még Szombathely, Kőszeg, és Sárvár térségében alacsonyabb a ráta értéke a megyei átlagnál. A megyén belül Vasvár térségében legmagasabb, 10,6 százalékos a relatív mutató értéke.

Augusztusban a júliusinál mintegy 20 százalékkal kevesebben, összesen 1010-en regisztráltatták magukat álláskeresőként. A belépők közül 798 fő a munkaviszonya elvesztését követően jelentkezett a kirendeltségeken, a pályakezdők száma 212 fő volt. A pályakezdők beáramlása közel 37 százalékkal, a nem pályakezdőké pedig mintegy 14 százalékkal csökkent az előző havihoz képest. ( Az előző évhez képest a pályakezdők közel 30 százalékkal többen, a nem pályakezdők viszont mintegy 20 százalékkal kevesebben regisztráltatták magukat.)

Az állásukat elvesztők közül legtöbben (minden negyedik) a feldolgozóiparban dolgoztak korábban, de jelentős számban váltak álláskeresővé a kereskedelem területéről is. A kilépők száma (1000 fő) elmaradt mind az előző havitól (16,4 százalékkal), mind az elmúlt évitől (27,9 százalékkal). Az elmúlt három hónapban tapasztalt folyamatos mérséklődést követően augusztusban némileg bővült a munkaerő iránti kereslet a megyében. Az év nyolcadik hónapjában 616 üres állást jeleztek a kirendeltségeken a munkáltatók, mintegy 2 százalékkal többet, mint az előző hónapban. A támogatás nélkül kínált álláshelyek száma 20,3 százalékkal bővült, a támogatással kínáltaké viszont 24,1 százalékkal csökkent, döntően a közfoglalkoztatási programok keretében biztosított munkalehetőségek szűkülése következtében. Az egy évvel korábbiakhoz képest a támogatással kínált álláshelyek számában erőteljesebb (közel 60 százalékos) csökkenés történt, míg a támogatás nélküliek esetében 26,8 százalékos) mérséklődést mutattak az adatok.

Végül arról, hogy a pályakezdő fiatal álláskeresők munkaerő-piaci helyzetének javítása, az elhelyezkedési esélyeik növelése érdekében szeptember 1-től elindult az Első munkahely garancia munkaerő-piaci program.


A legtöbb, az üres állások mintegy négytizedét a szombathelyi térségben jelentették be a munkáltatók. A munkalehetőségek 13-15 százaléka Körmend, illetve a Sárvár vonzáskörzetében állt az álláskeresők rendelkezésére. Legkevesebb üres állást augusztusban a szentgotthárdi kirendeltségen regisztrálták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!