Gazdaság

2012.10.24. 05:44

A fogyasztók mellett az üzlet védelmére is figyelni kell

Szombathely - A fogyasztóvédelmi törvény után immár a szeptembertől hatályos piacfelügyeleti törvény előírásaira is figyelniük kell a vállalkozóknak. A kamara minapi fórumán arról is szó esett, hogy a betörők nem feltétlenül az ajtókon, ablakokon át „támadnak”.

Kiss Tamás

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által, a kereskedelem és a vendéglátás területén dolgozó vállalkozók számára szervezett fogyasztóvédelmi fórumon dr. Solymossy Péter, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) jogi szakértője a fogyasztóvédelmi törvény változásairól szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy immár a civil szervezetek, egyházak, társasházak, lakásszövetkezetek, sőt, a mikro-, kis- és középvállalkozások is választhatják a békéltető testületek által biztosított, a bírósági eljárás alternatíváját jelentő (annál gyorsabb és olcsóbb) vitarendezési módot. A szakértő arra is kitért, hogy a törvény paragrafusai egyértelművé tették, hogy az eladási árat és az egységárat és a szolgáltatás díjat Magyarország törvényes fizetőeszközében kifejezve, a fizetőeszköz nemét (forint) vagy annak rövidítését (Ft) megjelölve kell feltüntetni.

A folytatásban dr. Szente István, az NFH szakmai főtanácsadója a szeptembertől hatályos új piacfelügyeleti törvényről elmondta, hogy az a fogyasztók és felhasználók életének, egészségének, biztonságának védelmében pontosan meghatározza a termékek forgalomba hozatalának és forgalmazásának alapvető biztonsági és megfelelőségi feltételeit. A törvényt a Magyarországon gyártott, forgalomba hozott termékek magyarországi székhelyű gyártójára, importőrére, forgalmazójára, meghatalmazott képviselőjére kell alkalmazni. Kiderült, a piacfelügyeleti hatóság széles intézkedési arzenállal rendelkezik, jogosult például mintát venni, a súlyos veszélyt jelentő terméket pedig lefoglalhatja. A bírság összege alapesetben 15 ezer forinttól 500 millió forintig terjedhet, de ha a jogsértés a fogyasztók életét, testi épségét, egészségét sérti vagy veszélyezteti, a bírság 2 milliárd forintig is növekedhet.

Varga Sándor rendőr százados a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának tanácsait tolmácsolta. Egyebek mellett arra figyelmeztetett, hogy a betörők nem feltétlenül csak az ajtókon, az ablakokon, hanem a tető megbontásával a padlástéren keresztül is megpróbálkoz(hat)nak bejutni az üzletbe. A százados szerint jól teszi, aki kamerákkal, mozgásérzékelőkkel, időzáras szekrényekkel, fiókokkal védi az üzletét. (A betörőket elrettentheti, ha ezt jelzi is a bejárati részén!) Fontos, hogy a bűncselekményről mielőbb értesítést kapjon a rendőrség. A százados szerint az elkövető elfogását indokolt a rend őreire bízni, annál is inkább, mert nehéz megállapítani, hogy az illető eredeti fegyvert vagy másolatot tart-e a kezében.


Dr. Szente István azt javasolta, hogy saját jólfelfogott érdekükben a vállalkozók működjenek együtt a hatósággal, ha pedig valamiben bizonytalanok, kérdéseik vannak, forduljanak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság központi vagy helyi szakértőihez, akik ingyenes állásfoglalással segítik az eligazodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!