Gazdaság

2012.10.25. 17:45

Négyszáz dolgozójától válik meg a Sága Foods

Sárvár - Keleti Zsolt vezérigazgató csütörtökön bejelentette, hogy 2013 januárjától 400 dolgozójától válik meg a Sága Foods Zrt. A vágóhídról 250, a farmjaikról 150 embert küldenek el.

Nagy Ildikó

Keleti Zsolt vezérigazgató a magyar húsipari ágazatban "egyedülálló átalakulási modellnek" nevezte a Bernard Matthews csoporthoz tartozó Sága Foods Zrt.-t és a pulykaneveléssel foglalkozó Pannon Pulyka Kft.-t érintő változásokat, amelyek révén egy "innovatív, hatékonyan működő új szervezetet alakítanak ki". A változás lényege, hogy az eddig két pilléren - a hús előállításon és a továbbfeldolgozáson - nyugvó üzleti modellt megszüntetve a cég ezentúl csak a nyereséget produkáló továbbfeldolgozásra koncentrál. Vagyis: a veszteséget termelő állattenyésztést és a vágóhídi tevékenységet megszünteti. Előbbi 150, utóbbi 250 ember elbocsátását jelenti. A dolgozókkal már közölték a döntést, és elmondták, hogy a 2013 januárjától májusig tartó leépítés során elbocsátandó munkavállalók megkapják a törvény szerinti járandóságaikat. Ezzel a lépéssel megfelezik a jelenlegi dolgozói létszámot.

A Sága 15 saját farmját zárja be, ezek egy része Vas megyében (Jákon, Bögötén, Nemesbődön, Gencsapátiban, Ikerváron, Jánosházán, Szarvaskenden) van, a többi Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében. E farmokon kívül további pulykanevelő telepekkel is szerződésben áll a cég, ezek pontos számát a vezérigazgató nem tudta megmondani, a cég honlapján 19 ilyen telepet említenek, ezek egy része ugyancsak Vas megyében van. Ezek a  többnyire családi gazdálkodók által üzemeltetett telepek most szintén bajban vannak, hiszen korábban sok pénzt invesztáltak a telepek uniós normákhoz igazításába, most pedig "kicsúszik a lábuk alól" a biztos felvevőpiac. Vannak olyan telepek, ahova decemberben még helyeznek ki állatokat, de ezeken a helyeken is legfeljebb jövő áprilisig biztos a munka és a bevétel. A Ságával kötött szerződésükre hivatkozva ezek a gazdálkodók - akiket szintén tájékoztattak a döntésről - most nem szívesen beszélnek. Keresik a megoldást, hova, kinek tudnának pulykát beszállítani. A magyar piacon a Ságán kívül két nagyobb pulykafeldolgozó van, Kecskeméten, illetve Szarvason.

"A vállalat több évtizede azon dolgozik, hogy olyan, Magyarországon előállított, szinte kizárólag hazai alapanyagokból készült, minőségi termékeket nyújtson fogyasztóinak, amelyek nemcsak finomak, hanem gyorsan és könnyen elkészíthetők is." Ezt a néhány héttel ezelőtt kiadott Sága-sajtóközleményben található mondatot idézve tettük fel a kérdést Keleti Zsoltnak: biztosak lehetünk-e abban, hogy a Sága termékek továbbra is hazai alapanyagból készülnek? "Erre fogunk törekedni" - hallhattuk a diplomatikus választ.

A saját állatnevelő telepek további sorsát firtató kérdésünkre a vezérigazgató elmondta: ezek további működtetéséhez a menedzsment keresi a lehetséges stratégiai partnereket, bérlőket, illetve vevőket. Megkérdeztük azt is, napirenden van-e a Sága eladása, és ha igen, az összefügg-e a döntéssel. Keleti Zsolt elmondta: bár korábban voltak ilyen irányú tárgyalások, információi szerint az eladás jelenleg nincs napirenden. A vezérigazgató többször is hangsúlyozta: a fájdalmas döntést a tulajdonos és a finanszírozó bankok is támogatják.

 

A Bernard Matthews cégcsoport 1993-ban vásárolta meg a Sárvári Baromfiipari Rt.-t, Magyarország vezető baromfifeldolgozóját. A cég 2009 februárjában még 1800 embernek adott munkát. 2009 tavaszán 500, 2010 őszén további 70 embert bocsátottak el. Most 800 dolgozójuk felétől válnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!