Gazdaság

2012.11.05. 17:07

A kkv-k a növekedés kulcsai

Megyei körkép - A hazai vállalkozások helyzete elmarad az uniós átlagtól, a költségvetés javítása érdekében legutóbb bejelentett intézkedések előre láthatóan ezt még tovább rontják.

Osváth Sarolta

Így kommentálta az Európai Bizottság nemrég közzétett jelentését Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. Az Európai Bizottság az úgynevezett kisvállalkozói intézkedéscsomag által meghatározott tíz  mutató alapján azt állapította meg, hogy tízből kettő esetében romlott a magyarországi helyzet, nyolcban fokozatos javulás állapítható meg, igaz, egy kivételével ez utóbbiak tekintetében is elmarad Magyarország az uniós átlagtól. Összességében a mutatók azt jelzik, hogy a magyar vállalkozások környezete messze nem ideális a fejlődésre.

- A lakosságra rótt újabb terhek a lakossági fogyasztás növekedését gátolják, a vállalkozói terhek növelése pedig még inkább visszafogja a beruházásokat, fejlesztéseket - hangsúlyozta szakértőnk. - Úgy tűnik, a kormány a bankokra kívánja helyezni az újabb terhek nagyobb hányadát. Ez azonban a bankok hitelezési képességére és készségére már olyan negatívan hat, hogy akadályozza a vállalkozások beruházásait, gátolja a gazdaság, a foglalkoztatás bővítését - hangsúlyozta.

A gazdasági növekedés beindításának kulcsa az EU Bizottság szerint a kkv-kban rejlik, s ez Magyarországra még inkább igaz.

- Mindennél jobban szükség van a pozitív vállalkozói jövőképet nyújtó gazdaságpolitikára - fogalmazott Németh László. Érdemes megvizsgálni, mely országok reagáltak legeredményesebben a 2008 végétől kibontakozó világgazdasági válságra, és milyen intézkedéseket tettek a kkv-k helyzetének javításáért - javasolta a szakember, majd kifejtette: - Nem hatalmas összegekre, hanem jobb szabályozásra van szükség például a közbeszerzések terén, az államigazgatás elektronizálásában, a kkv-k forráshoz juttatásának szabályozásában. Ezt szakmai körültekintéssel, az érintettekkel, a kormányon kívüli szakemberekkel konszenzusra jutva kell kialakítani. Az EU szerint az is szükséges feltétel, hogy a kormányok hatékonyabban használják fel a rendelkezésre álló forrásokat saját intézményrendszerük működtetésére és beruházásaikra, a vállalkozóknak nyújtott támogatási programokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!