Gazdaság

2012.11.26. 16:02

Alig volt változás a munkaerőpiacon

Szombathely - Alig változott a munkaerőpiac Vas megyében. Az állást keresők száma június óta minden hónapban 7150 és 7350 között volt, októberben 7338-an kerestek állást - derül ki a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja októberi tájékoztatójából.

Peltzer Géza

Rodler Tamás igazgató lapunkat arról is tájékoztatta, hogy  októberig minden hónapban a tavalyi szint alatt maradt az álláskeresők száma, a csökkenés üteme azonban folyamatosan mérséklődött. Idén augusztusig minden hónapban több mint tíz százalékkal többen kerestek állást a megyében, mint  tavaly, a különbség szeptemberre már csak 5,6 százalék volt, októberre viszont teljesen megszűnt, vagyis gyakorlatilag ugyanannyian  kerestek munkahelyet, mint tavaly ebben a hónapban. Celldömölk, Körmend, Sárvár körzetében kevesebben kerestek állást, mint tavaly, Kőszeg, Szentgotthárd és Szombathely vonzáskörzetében viszont többen. A munkaerő-piaci változás Szentgotthárd térségében volt a legkedvezőbb októberben, ott ugyanis  3,8 százalékkal mérséklődött az állást keresők száma.  





A megyei munkaügyi kirendeltségeken más és más az állást keresők aránya  - a  különbségek nagyok (Grafika: Kelemen Attila)



Megyei szinten a munkanélküliség relatív szintje októberben 6,2 százalék volt, a munkanélküliek aránya  a megye legtöbb térségében mérséklődött a tavalyi októberi helyzethez képest - derül ki a tájékoztatóból. Vas megye az idei októberi,  6,2 százalékos álláskeresési rátával a harmadik helyen áll Győr-Moson-Sopron megye és a főváros után. A megyén belül a legalacsonyabb ráta (5,3 százalék) Körmend vonzáskörzetében volt kimutatható, de Szombathely térségében is alig volt ennél magasabb. Vasvár körzetében ezzel szemben 10,4 százalékos volt a munkanélküliségi ráta - annak ellenére, hogy az elmúlt év hasonló időszakához képest itt csökkent a legnagyobb mértékben ez a mutató. A munkát keresők közül  minden harmadik személy (Vasvár és Celldömölk térségében még ennél is nagyobb, 40 százalékos  az arány)  alacsony végzettségű, és minden negyedik állástalan már betöltötte az 50. életévét. 
Vas megyében októberben 23,2 százalékot tett ki azoknak az álláskeresőknek a száma, akik már több mint egy éve nem találtak munkát. Némileg mérséklődött viszont  egy hónap alatt  a pályakezdő munkanélküliek aránya az összes álláskeresőhöz képest képest - állapítja meg a  tanulmány. 






 



Októberben mind  az előző hónaphoz, mind az előző év októberéhez képest szűkült a megyében az elhelyezkedési lehetőségek száma. Ebben a hónapban 763 üres állást jeleztek a  munkáltatók a munkaügyi kirendeltségeket - mintegy 23 százalékkal kevesebbet, mint az előző hónapban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!