Gazdaság

2012.11.16. 06:59

Kevesen tartanak sertést

Szombathely - Vas megyében nem is olyan régen a falun szinte minden háznál tartottak sertést. Ez ma már egyáltalán nem így van: alaposan lecsökkent a sertéslétszám a falvakban.

Peltzer Géza

Az elmúlt tíz év alatt közel 60 százalékkal csökkent a sertésállomány Vas megyében; a magas takarmányárak és az alacsony felvásárlási árak miatt pedig az állomány további csökkenésére kell számítani - nyilatkozta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője nemrég a sajtónak.

A magas takarmányárak miatt tovább emelkednek a költségek, amit a feldolgozók az árakban nem tudnak érvényesíteni. Augusztus óta ugyan folyamatosan emelkedik a sertéshús felvásárlási ára, de a jelenlegi kilogrammonkénti 420-425 forint körüli felvásárlási ár még mindig az önköltségi ár alatt van, nem fedezi a költségeket  - fejtette ki a felügyelő.

Hozzátette; ugyanakkor a húsfeldolgozókat semmilyen eszközzel sem ösztönzik arra, hogy a belföldön előállított alapanyagokat részesítsék előnyben. (A sertéshús 70 százalékát - a tej 76 százalékát - a külföldi tulajdonban lévő üzemekben dolgozzák fel.) A Magyarországon megtermelt sertéshúst olyan országokból, például Hollandiából, Dániából származó importtal versenyeztetik, ahol lényegesen nagyobb támogatást kapnak a gazdák. A húsfeldolgozók inkább az alacsonyabb áron beszerezhető, külföldről behozott alapanyagokat vásárolják meg - magyarázta Lukács Zoltán

A főfelügyelő szerint a tartástechnológia hiányosságai, a nem megfelelő tenyészanyag és a nem megfelelő szaporodásbiológia csak kisebb mértékben járulnak hozzá a sertésállomány csökkenéséhez. A sertések számát 2000-ben még 84 ezer 800-ra becsülték Vas megyében, jelenleg 34 ezer 800 darabot tartanak. Hasonló arányban csökkent a  meghatározó tenyészállatok, anyakocák száma is; 2011-ben 2200 anyakocát neveltek a gazdaságokban, mintegy 3 ezerrel kevesebbet, mint az ezredfordulón.

A sertések kétharmadát  Vas megyében a nagyüzemi gazdaságokban nevelik. Tíz-tizenkét évvel ezelőtt az egyéni gazdaságokban tartott sertések száma meghaladta a nagyüzemi létszámot, azóta megfordult a tendencia. A háztáji tartás lényegében megszűnt, a falvak nagy részében már nincs sertés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!