Gazdaság

2012.11.12. 11:38

Magyar bankokat minősített le a Fitch

Négy magyar bank - a K&H, a CIB Bank, az Erste Bank és a Raiffeisen Bank - különböző osztályzatait minősítette le csütörtökön a Fitch Ratings.

MTI

A lépés előzményeként a nemzetközi hitelminősítő a múlt héten az addigi "A mínusz"-ról két fokozattal "BBB"-re rontotta a kereskedelmi adósokra külön érvényben tartott magyar besorolási országplafont.
   
A Fitch ezt a felső osztályzati korlátot a magyar szuverén adósbesorolás múlt heti visszaminősítésével egy időben rontotta. A besorolási országplafon két fokozatú leminősítése - és így a szuverén besorolás feletti, eddigi három fokozatú különbség két fokozatúra csökkentése - tükrözi a Fitch Ratings aggályait a kormány "nem szokványos gazdaságpolitikájával" kapcsolatban - állt a múlt heti intézkedéshez fűzött akkori indoklásban.
   
A Fitch csütörtöki londoni bejelentése szerint a banki leminősítések keretében a cég a CIB Bank Zrt., valamint a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. (K&H) hosszú futamú adósosztályzatát ugyancsak "BBB"-re módosította "A mínusz"-ról, negatív kilátással. A hitelminősítő emellett a CIB, a K&H, az Erste Bank Hungary Zrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. támogatási osztályzatát az eddigi legjobb, 1-es szintről 2-esre rontotta.
   
A Fitch szerint a CIB és a K&H osztályzataira érvényes negatív kilátás megfelel a "BB plusz" szintű - befektetési ajánlású kategória alatti - szuverén magyar adósosztályzat negatív kilátásának. A Fitch Ratings közölte, hogy a magyar államadós-besorolás további leminősítése esetén valószínűleg visszaminősítené e két bank osztályzatait is.
   
A banki leminősítésekhez fűzött csütörtöki londoni elemzésében a Fitch Ratings közölte azt is, hogy fenntartja negatív kilátását a magyar bankszektor egészére. A cég szerint ez tükrözi a devizahitel-kitettségből eredő magas kockázatokat, a recessziós környezetet - a Fitch 0,5 százalékos visszaesést vár az idén a magyar gazdaságban -, valamint a bankokra kirótt különadók és a devizaalapú hitelek végtörlesztése okozta jelentős veszteségeket.
   
A hitelminősítő szerint az euróval és a svájci frankkal szembeni  közelmúltbeli mélységi forintárfolyam-rekordok nyomán tovább növekedhet a nem teljesítő kinnlevőségek aránya. A kormány és a bankok között a devizahitelesek megmentése érdekében létrejött decemberi megállapodás rövid távon kedvező hatással lehet a háztartások törlesztési képességére és korlátozhatja az újonnan nem teljesítővé váló kinnlevőségek arányának emelkedését, anélkül azonban, hogy összességében csökkennének a háztartások adósságterhei - áll a Fitch Ratings csütörtöki elemzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!