Gazdaság

2012.11.27. 18:23

Ötcsillagos csőd előtt?

Sárvár - Közös sajtótájékoztatót tartott az MSZP helyi szervezete és a Híd a Jövőnkért Egyesület. Kifejtették: új kihívás előtt áll a város, szembe kell nézni a fenyegető munkanélküliséggel.

Peltzer Géza

Mintegy kétezer fő vált, vagy válik munkanélkülivé ebben az időszakban, ezért a városnak minden erejét, tartalékait a munkahelyteremtésre kell mozgósítania - hangzott el a keddi sajtótájékoztatón, amelyet Szabó Lajos, az MSZP városi elnöke, Németh Józsefné önkormányzati képviselő, Rózsa Ferenc gazdasági tanácsadó és Németh Zsolt, a Híd a Jövőnkért Egyesület elnöke tartott.



Németh Józsefné, Szabó Lajos, Németh Zsolt  a sajtótájékoztatón (Fotó: Benkő Sándor)

Az elbocsátásokkal kapcsolatban  pontos számot nem mondtak, csak annyit, hogy felmérésük szerint mintegy kétezer munkavállalót  érintett, illetve érint a jövőben. A három cég, amely nagyobb számban bocsát el dolgozókat:  a Sága, a Flextronics és a Trika.  Szabó Lajos kijelentette: nem jó irányba megy a város, és olyan jelenséggel kell szembenéznie a városvezetésnek, amivel az elmúlt időszakban még sosem: a  tömeges elbocsátásokkal. Hozzátette: az eltelt két év az elszalasztott lehetőségek két éve volt.  Rózsa Ferenc szerint a kilencvenes évek elején Sárvár az ország leggazdagabb városai közé tartozott, az ipari park létrehozása idején nyolc nap alatt építési engedélyt kaptak az itt megtelepedni akaró vállalkozók. Elismerte, hogy az önkormányzat maga nem tud munkahelyeket teremteni, viszont a vállalkozások számára vonzóvá tudja tenni a  várost. Hozzátette: az eltelt időszakban azonban egyetlen olyan beruházás nem történt a város részéről, amely munkahelyeket teremtett volna. 

Németh Zsolt hozzátette:  le kell zárni azt a korszakot, amelyet a szökőkutak  építése és százmilliós költséggel lerakott térburkolatok jellemeztek.  Ez az út "ötcsillagos csőd" felé viszi a várost - jelentette ki. 

Németh Józsefné pedig azt hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos lenne, hogy az önkormányzat büdzséjében külön pénzügyi csomagot különítsenek el azok számára, akiknek karácsonyra munkahelyi felmondólevél kerül a fa alá. Más konkrét javaslatok is elhangzottak: a város az elkerülő út mentén szerezzen ingatlanokat, amelyeket befektetőknek lehetne kínálni, hogy újabb munkahelyek jöhessenek létre, és olyan helyi adópolitikát kell kialakítani Sárváron, amely vonzó lehet az itt letelepedni kívánó vállalkozások számára. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!