Gazdaság

2012.11.16. 07:05

Szinte teljesen önerőből hozták létre a családi gazdaságot

Vaskeresztes - Szinte teljesen önerőből hozta létre borászati vállalkozását a Mittl család. Csarnokot építettek, megvan a megfelelő felszerelésük ahhoz, hogy kiváló minőségű bort állítsanak elő.

Péter Gyöngyi

A pályázatokat nem nekik találták ki: annyi adminisztratív akadállyal kellene megküzdeniük, hogy azt mondják, nem igazán éri meg ezzel foglalkozni. Ők olyan feltételeket nem vállalnak fel, cserébe a remélt pályázati pénzért, amelyekről tudják, úgysem fognak teljesülni. Valójában nem is pincészetük van Vaskeresztesen, hanem egy kisebb, korszerű borászatuk minden felszereléssel, ami ehhez szükségeltetik: korszerű tartályokkal, palackozójuk is van, az egész épület fűthető, klimatizált. Büszkén mutatják a kis birodalmat, amely patika tisztaságú.

– A kezdetben három és fél hektáros területet 2002-ben további öt és fél hektár szőlő telepítésével növeltük, most körülbelül kilenc hektárnál tartunk. Akkor pályázatot nyertünk, ötven százalékos támogatást kaptunk telepítésre és harmincöt százalékot feldolgozó építésére, ami 2004-ben készült el. Nyolcvan százalékban kékfrankost termesztünk, tizenöt százalékban merlot- t, van egy kis zweigeltünk is – mondja a feleség, Mittlné Ódor Anita, aki könyvelő, de ma csak a borászatnak él.

– Rengeteg feltételnek kell ma már megfelelni, ugyanazok a szabályok vonatkoznak ránk is, mint egy nagy borászatra, de én csak egyedül vagyok erre a feladatra – mondja nem panaszképp, hanem magyarázatképp arra, miért nehéz manapság a kisebb borászatokban a munka.

Amikor arról kérdezem, meg lehet-e ebből élni, így válaszol: – Meg lehetne élni belőle, ha nem folyamatosan fejlesztésre költenénk azt a pénzt, ami bejön. Mi azonban hosszú távon gondolkodunk, nem éljük fel a hasznot, hanem befektetjük. Az idei év rosszul indult, úgy gondoltuk, hogy a tőkék megsínylik a csapadékhiányt. Az utolsó pillanatban megjött az eső, 20 cukorfokos kékfrankost és 21 mustfokos merlot-t szüreteltünk. A bor előállításának technológiája folyamatosan fejlődik, ezért szerintem elsősorban fejlesztési támogatásra van szükségük a hazai borászoknak. Pályáztunk mi már többször is, de forráshiány címén visszautasították az anyagot. A borászok között a középmezőnyben vagyunk. Azok jutnak könnyebben ezekhez a pénzekhez, akiknek több a bevételük.


A vaskeresztesi vörösborokról még ma is sokan azt tartják, hogy savasak. Mittlék azt mondják, ugyan vannak még ilyen savas borok, ami miatt elsősorban az itteni talaj a felelős, de az igényes vaskeresztesi borászok már hosszú évek óta gondosan kezelik a bort, rájuk már nem érvényes ez az állítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!