Gazdaság

2012.12.11. 18:11

A kata bevezetése könnyebbséget jelenthet a vállakozók számára

Szombathely - Egyszerűsödni látszik a vállalkozók, a kisebb vállalkozások adózása. A részleteket körüljáró keddi fórum tapasztalatai alapján azonban borítékolható, hogy a könyvelők álla a jövőben sem kopik majd fel, segítségükre továbbra is szükség lesz.

Kiss Tamás

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a NAV Vas Megyei Adóigazgatósága keddi (telt házas) fórumán Balogh Károly Zsolt kamarai főtitkár köszöntője után az adótörvény jövő évi változási kerültek terítékre. Elsőként dr. Lázár József a régiós adóhatóság tájékoztatási osztályvezetője beszélt a személyi jövedelemadót és a járulékokat érintő újdonságokról. Ezek egyikeként jövőre megszűnik az adóalap-kiegészítés, így 2013-tól már az összes jövedelmet egységes 16 százalékos adó terheli. Az eddigi átmeneti szabályozás után januártól immár törvény rendelkezik arról, hogy a fogyasztásra kész étel vásárlásán túl az Erzsébet-utalvány a melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására is felhasználható, ami viszont igazi újdonság: évi 50 ezer forint értékben adómentes lesz a kifizető által a magánszemélynek juttatott, kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet. A szociális hozzájárulási adónál a 25 év alattiak, az 55 éven felüliek, a tartós munkanélküliek, az anyasági támogatást kapók, a nem szakképzettek és a kutatók alkalmazása esetén bővül az elszámolható kedvezmények köre.

Dr. Lázár József arról is szólt, hogy jövőre az összes jövedelmet egységes, 16 százalékos adó terheli. Fotó: Benkő Sándor

A folytatásban az új adózási formákról Salamon Nándorné Máté Mónika, a tájékoztatási osztály munkatársa informálta a megjelenteket. Szavaiból kiderült, hogy a Kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) az egyéni vállalkozók és egyéni cégek mellett csak a kizárólag magánszemély tagokból álló betéti vagy közkereseti társaságok választhatják. A főállású kisadózó után havi 50 ezer forint, a főállásúnak nem minősülő kisadózó után pedig havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetni. A kisadózó vállalkozás és a kisadózó a KATA megfizetése esetén mentesül a törvényben meghatározott közterhek (például a személyi jövedelemadó, vállalkozói személyi jövedelemadó, a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó, a nyugdíj-, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék, az egészségügyi hozzájárulás, szakképzési hozzájárulás megfizetése) alól. Amennyiben a kisadózó bevétele meghaladja a 6 millió forintot, az e feletti rész után 40 százalékos mértékű adót kell fizetni a tételes adó mellett. Az előadó arra is kitért, hogy a katás vállalkozás által kibocsátott számlát a megrendelő (vevő) elszámolhatja. A szabály szerint, ha a kisadózó ugyanazon adóalanynak éven belül 1 millió forintot meghaladó összegben bocsát ki számlát, akkor adatszolgáltatási kötelezettség lép érvénybe. Amennyiben az adóhatóság (mondjuk az adatokból kiindulva) színlelt munkaviszonyt vélelmez, ennek ellenkezőjét a kisadózónak kell bizonyítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!