Gazdaság

2013.01.22. 17:53

Fizetnek a MÁV Biztosító károsultjainak

Elindult a volt MÁV Általános Biztosító Egyesület károsultjainak kifizetése, számos jogosult elérhetőségi adatai azonban megváltoztak időközben.

Tóth Gábor

A PSZÁF és a vagyonelszámoló az adatváltozások bejelentésére hívja fel az érintettek figyelmét.  A Hitelintézeti Felszámoló Nkft., a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) vagyonelszámolója január 7-étől megkezdte az egyesület korábbi kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokhoz kötődő kárigényeinek kifizetését - tudatták az érintettek a sajtóban. Január közepéig a vagyonelszámoló mintegy 400 millió forint banki átutalását indította el belföldi károsultak részére.

Az Országgyűlés által elfogadott 2012. évi CLXII. törvény alapján a vagyonelszámoló a 2009. december 15-éig bejelentett, még meg nem térített, megalapozott kgfb kárigényeket köteles megfizetni a károsultaknak a MÁV ÁBE alapszabálya szerinti vagyon-elszámolási sorrendben.

 

Fizetnek azoknak, akik  gépkocsi-felelősség biztosításukat itt kötötték (Fotó:  Szendi Péter)

A törvény szerint a kárkifizetésekhez szükséges összeget a Magyar Biztosítók Szövetsége közreműködésével a Kártalanítási Számla, Kártalanítási Alap és biztosítók révén teremtik elő. Az ezzel kapcsolatos technikai számla feltöltését és a közreműködő intézmények elszámolását a PSZÁF felügyeli.  A törvény szerint kárkifizetés jár azoknak, akiknek a MÁV ÁBE-val szerződéses jogviszonyban álló üzembentartó károkozó gépjárművével okoztak kárt; akik károkozó gépjármű üzemben tartójaként a MÁV ÁBE helyett fizettek kártérítést károsultnak; akik harmadik személyként (így biztosítóként) a MÁV ÁBE vagy a károkozó helyett fizettek kártérítést károsultnak.

Megalapozott kártérítési igénynek számít különösen a MÁV ÁBE vagyonelszámolója által nyilvántartásba vett, elismert vagy nem vitatott követelés; azok a kárigények, amelyeket a bíróság a MÁV ÁBE-vel vagy a károkozó gépjármű üzemben tartójával szemben jogerősen megítélt; illetve azok a jogalapjukban elismert követelések, amelyek összegéről a MÁV ÁBE és a hitelező 2013. május 8-áig megállapodik. A vagyonelszámoló által január közepéig elindított kártérítési kifizetések közel 15 százaléka visszaérkezett,  ezért felhívják a kártérítési igénnyel rendelkezők figyelmét arra: jelezzék adataik változását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!