Gazdaság

2013.01.29. 15:10

Górcső alatt a turizmus Vasban

Vas megye - Tavaly a háromcsillagos szállók, a wellness- és gyógyszállók voltak a legnépszerűbbek a Vas megyébe látogató turisták körében.

A Központi Statisztikai Hivatal első háromnegyed évi adatai szerint Vas megye kereskedelmi szálláshelyeit az első kilenc hónapban 320 ezer látogató kereste fel, 2,1 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. Az átlagos tartózkodási idő 3,2 vendégéjszakára rövidült. A vasi vendégházak magyarországi szálláshelyet felkereső turisták 4,9 százalékát fogadták, amely a hazai forgalom 5,9 százalékát jelenti. Az üzemeltetők az IIII. negyedév folyamán a szobák közel felét, a férőhelyek háromtizedét tudták hasznosítani, ez az orszá-gos átlagnál jobb eredmény.

Az osztrákok és a csehek kedvelik leginkább Vas megyét. Grafika: Kelemen Attila

A szállodák forgalma kisebb mértékben csökkent, mint az egyéb szálláshelyeké, emiatt nőtt a részesedésük az elszállásolásban. 2011 első kilenc hónapjában a vendégéjszakák háromnegyedét töltötték hotelekben, 2012-ben már nyolctizedét. A szálláshelyek közül a négycsillagos szállodákban, illetőleg a gyógy- és az apartman-szállókban tartózkodtak hosszabb ideig a turisták. A legkedveltebbek tavaly a változatos szolgáltatási csomagot kínáló négycsillagos szállodák voltak. Az átlagosnál magasabb lekötéssel üzemeltek a legalább háromcsillagos hotelek, a gyógy-, a wellness- és az apartman-szállók. Az ötcsillagos szállodákban, a garni- és a kastélyszállókban javult a kapacitás-kihasználtság, azonban ezek az egységek szerény mértékben részesedtek a forgalomból.

A vendéglátók az első kilenc hónapban együttesen bruttó tizenkét milliárd forint bevételt könyveltek el, folyó áron hat százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Változatlanul az osztrák turisták érkeznek a legnagyobb számban a megyébe, majdnem hatvanezren jöttek tavaly az első háromnegyed évben. A csehek érdeklődése is nagy volt, több mint ötvenezren fordultak meg Vasban. (A közelebb lakó szlovákok viszont csak alig több,mint nyolcezren látogattak el a megyébe, horvát vendég pedig mindössze 335 volt.)

Németországból valamennyivel több mint húszezren érkeztek. Európából összesen százhatvanezren látogattak Vas megyébe, de más kontinensről is érkeztek: Ázsiából 1344 fő (348 kínai), Afrikából 41, Amerikából 773, Ausztráliából és Óceániából 83 látogató érkezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!