Gazdaság

2013.01.23. 10:47

Nőtt az álláskeresők száma decemberben Vas megyében

A feldolgozóiparban történt létszámleépítések, valamint a szezonális munkák megszűnése miatt csaknem 14 százalékkal nőtt decemberben a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.

Tavaly az év utolsó hónapjában 8660 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, mintegy 1035-tel több, mint egy hónappal korábban.

Decemberben a gazdaságilag aktív népesség 7,3 százaléka volt regisztrált munkanélküli Vas megyében, míg novemberben a munkanélküliség 6,4 százalékos volt. A ráta Körmend és Szombathely vonzáskörzetében volt a legalacsonyabb, mintegy 6,1 százalék, Celldömölk és Vasvár térségében viszont meghaladta a 10 százalékot.

Az év utolsó hónapjában 2139-en váltak nyilvántartott álláskeresővé, több mint 90 százalékuk a munkaviszonya elvesztése után jelentkezett a kirendeltségeken. A regisztrált álláskeresők harmada a feldolgozóiparban, 10 százaléka pedig az építőiparban dolgozott korábban. A hónap során a regisztrációból kikerülő 1104 álláskereső több mint 42,5 százaléka el tudott helyezkedni; 10 százalékuk a közfoglalkoztatásba, további 10 százalékuk pedig a munkaerő-piaci képzésekbe kapcsolódott be. A regisztrációból kikerülő álláskeresők 30 százalékának az együttműködés hiánya miatt szűnt meg a nyilvántartása.

A munkaerő-kereslet múlt év szeptembere óta csökkenő tendenciát mutatott a megyében, decemberben viszont a közfoglalkoztatási programok által kínált munkalehetőségeknek köszönhető nőtt az üres álláshelyek száma. Az év utolsó hónapjában a munkáltatók 665 új álláslehetőséget kínáltak, 235-el többet, mint novemberben.

Az újonnan bejelentett állások 60 százaléka támogatott foglalkoztatási forma. Az álláshelyek döntő többségét a közfoglalkoztatási programok keretében, határozott időre hirdették meg, nagyrészt alacsonyabb iskolai végzettségűeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!