Gazdaság

2013.01.28. 14:41

Tovább romlott a bankok helyzete

Tovább romlott a bankok helyzete hazánkban és egyelőre nincs jele a trendfordulónak - derült ki a A BDO Magyarország a múlt évet értékelő és az idei várható folyamatokat előre vetítő friss elemzéséből. Tavaly csökkent és romlott a hitelállomány, a bankok szerint az új kihelyezésekhez nem a források hiányoznak, hanem a megfinanszírozható ügyletek.

Osváth Sarolta

Csaknem 10 százalékkal csökkent 2012-ben a bruttó hitelállomány, ezen belül viszont megnőtt a rossz hitelek aránya, növekedtek a bankokat sújtó közterhek, folytatódott a külföldi forráskiáramlás, tovább romlott a jövedelmezőség állapította meg a BDO pénzügyi tanácsadás üzletágának elemzése. Dercsényi András restrukturálási szakértő elmondta: prognózisuk szerint az idei év végére a rossz vállalati hitelek aránya jelenlegi 20 százalékról akár 25 százalékra nőhet. Úgy vélik, a bankrendszer jelenlegi állapota egyértelműen alkalmatlan arra, hogy aktív hitelezési tevékenységgel élénkítse a gazdaságot. Az, hogy legfrissebb adatok szerint a tavalyi év végére megállt a vállalati hitelállomány csökkenése, nem változtat a helyzeten, hiszen az új hitelek döntő többsége továbbra is folyószámla- és egyéb rövid lejáratú hitel volt. Egyelőre nincs nyoma a trendfordulónak - hangsúlyozta. A bankok pedig leszögezik: az új kihelyezésekhez nem a források hiányoznak, hanem a megfinanszírozható ügyletek. A helyzetet súlyosbítja a hatalmas és növekvő rosszhitel-állomány, amely az előírt céltartalék-szint miatt növeli a tőkeszükségletet. A külföldi tulajdonosok azonban a jelenlegi szabályozók mellett, megtérülési kilátások híján, 2013-ban minden bizonnyal csak a törvényileg előírt minimumig hajtanak majd végre tőkeemelést. Ezt támasztja alá, hogy a külföldi források kiáramlása a bankszektorból tavaly meghaladta a 2000 milliárd forintot emelte ki. Ebből a lefelé mutató spirálból szerintünk a szabályzók megváltoztatása jelentheti az egyik kivezető utat - mondta Dercsényi András. A tavalyi veszteségeket ugyanis nagyrészt a bankadó és a végtörlesztés okozta. Ezt 2013-ban - új elemként a tranzakciós adó tetézi.

Tavaszra ígérik az új megállapodást a kormány és a bankszektor között. A szakértő szerint a hitelezést az alapkamat csökkentése, és a kockázati felárra pozitívan ható bizalom erősítése mellett a kamattámogatási rendszer fejlesztésével, a garancia szervezetek és az Eximbank szerepének erősítésével és hasonló lépésekkel lehetne segíteni. Pozitív hatású intézkedésnek tartanánk például, ha a kormány a bankadóból a hitelekkel arányos kedvezményt vezetne be. Emellett a bankoknak házon belül kell megoldást találniuk a nyereségességük növelésére tette hozzá Dercsényi András. Ez pedig ma leginkább a rossz hitelek hatékony kezelésével érhető el. A vállalati hiteleknél ez az arány hosszabb távon akár a 25 százalékot is elérheti.

A rossz eszközök eladása nem igazán járható út, mert fedezetekre már nincs ekkora kereslet a piacon, inkább az ügyletek életben tartása és restrukturálása lehet a cél. Ez azonban öt-tíz évet is igénybe vevő folyamat lehet - mutatott rá.

Címkék#bankok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!