Gazdaság

2013.01.17. 17:20

Változások az adózásban

Vas megye - A személyi jövedelemadóval, a béren kívül juttatásokkal kapcsolatos jogszabályváltozások a magánszemély- adózókat és a vállalkozások jelentős részét is érintik.

Kiss Tamás

Január elseje óta az egykulcsos személyi jövedelemadózás szellemében a magánszemély valamennyi jövedelmére egységesen 16 százalék az adó. Azaz megszűnik az évi 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmeket terhelő adóalapkiegészítés (szuperbruttósítás) intézménye, így jelentősen leegyszerűsödik az adóalap és az adóelőleg megállapítása.

A minimálbér összege 98 ezer forintra, a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma 114 ezer forintra emelkedett.

Vége a szuperbruttósításnak: a magánszemélyek jövedelmére egységesen 16 százalék az adó. Fotó: Benkő Sándor

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága arról is tájékoztatott, hogy a nyugdíjszolgáltatás adómentességéhez szükséges felhalmozási időszak a korábbi 3 évről 10 évre emelkedik. A 2013. január 1-jétől az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári, a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény és a NYESZ-számláról történő kifizetés csak akkor lehet adómentes, ha a jogosult tagsági jogviszonya a teljesítés évét megelőző tizedik adóévben, vagy azt megelőzően keletkezett. A 2013. január 1. előtt megnyitott számlák esetén még a korábbi 3 éves időkorlát alkalmazható.

Ezek után pedig arról, hogy a béren kívüli juttatásokat a 16 százalékos személyi jövedelemadón túl terhelő egészségügyi hozzájárulás mértéke 2013-tól 14 százalékra emelkedik a korábbi 10 százalékról. A közteheralap változatlanul a juttatás értékének 1,19 szerese.

Az Erzsébet-utalvány béren kívüli juttatásnak minősülő havi keretösszege – 5 ezer forintról – 8 ezer forintra emelkedik, továbbá meleg étel vásárlására is felhasználható.

Ugyancsak változás, hogy az idei évtől kezdve a munkáltató abban az esetben is biztosíthat utalvány formájában munkahelyi étkeztetést, ha a munkahelyi étkezőhely külsős személyek számára is nyitva áll.

Az iskolakezdési támogatás 2013-tól csak utalvány formában nyújtható (a számlával való elszámolás lehetősége megszűnik). Az utalvány lehet papír alapú vagy elektronikus utalvány is. Felhasználhatósága meghosszabbodik a kibocsátás évének utolsó napjáig. A támogatásra való jogosultságról a magánszemélynek csak nyilatkozatot kell tennie munkáltatója felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!