Gazdaság

2013.02.11. 13:21

Sertésprogram: a vasi gazdáknak is jól jöhet

Vas megye - Horváth István miniszteri biztos szerint a sertésprogramban meg kell találni a mangalica helyét. Ez a vasi gazdáknak is jó hír lehet.

Kiss Tamás

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Horváth Istvánt, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnökét kérte fel, hogy miniszteri biztosként felügyelje a sertésprogram végrehajtását. A cél, hogy az állattenyésztés e fontos ágazata erősödjön, és minőségi magyar sertéshús kerüljön a fogyasztók asztalára. Emellett erősíteni kell a külföldi piacokat is.

A kormany.hu közlése szerint a mangalicatermékek hamarosan megjelennek az Amerikai Egyesült Államokban is, de más külföldi piacokon is biztatóak a kilátások.

Horváth István miniszteri biztos fontosnak tartja, hogy a magyar emberek asztalára magyar sertéshús kerüljön, ezért a jelenlegi sertésszámot - amely nem éri el a 3 milliót - a következő négy évben megduplázzák. Szavai szerint a sertésprogramban kulcsszerepet kell biztosítani a mangalicának, mivel csak akkor lehet sikeres a program, ha a múlt értékeit sikerül megőrizni, az ezekben rejlő lehetőségeket pedig ki lehet használni. Az országban már ebben az évben nőni fog a sertésszám. Ennek alapját az a kormány által biztosított 2,6 milliárd forintos nemzeti forrás adja, amely az uniós támogatásokon felül segíti a már említett célok végrehajtását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!