Gazdaság

2013.02.04. 20:50

Agrárkamarai választások: csak a Magosz állított listát

Az agrárkamarai választásokon csak a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) állított listát.

A törvény szerint az új agrárkamarának legkésőbb 2013. március 31-éig, az országos kamarai választásokat követően kell megalakulnia, küldötteit, testületeit és tisztségviselőit öt évre választják. A vidékfejlesztési miniszter a törvény felhatalmazása alapján a február 121-e közötti időszakot jelölte ki az országos agrárkamarai választások lebonyolítására.

A MOSZ (Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége) tiltakozott, levélben hívta fel a minisztert a jogellenes választási eljárási szabályzat jóváhagyásának visszavonására, és kérte a köztársasági elnök közbenjárását a törvényi felhatalmazás kereteit túllépő és a jogállamisággal ellentétes szabályozás megsemmisítése érdekében. A szervezet nem is állított listát, arra hivatkozva, hogy a 450 ezer potenciális kamarai tag közül csak 186 ezer fő kapott választói jogot az átmeneti elnökségtől, vagyis 60 százalékuk nem vehet részt a választásokon.

Agrárkamarai voksolás vasárnap a sárvári szavazóhelyiségben. Fotó: Benkő Sándor

Így a múlt hét végén lezajlott választásokon kizárólag a Magosz listájára lehetett voksolni vagy nem voksolni. A Vas megyei lista így néz ki: dr. Póczik István, Babati Zoltán, Bertha Zsoltné, Birkás István, Bödör Ferenc, Horváth Tibor (Ferrosüt), Gagyi István, Gallen Attila, Györke Győzőné, Hajós Árpád, Horváth Antal, Horváth Gyula, Horváth Sándor, Horváth Tamás, Illés Lajos, Janzsó László, Kiss Zoltán, Kollarits Jánosné, Komáromi Dezső, Kovács Ervinné, Kovács-Mesterházy Zoltán, Lengyel István, Mándli Tibor, Mesics Ferenc, Purgai Ferenc (Mezort), Nagy Gyula, Nagy Imre, Németh Béla, Perl János, dr. Pusztavámi Márton, Rácz Károly, Rácz István, Keleti Zsolt (Sága Foods Zrt.), Schmalzel Antal, Spaits László, Spilák György, Szele Attila, Szendi Gábor, Bugán József (Szombathelyi Erdészeti Rt.), Hámori Róbert (Szombathelyi Tangazdasági Zrt.), dr. Szép Gyula, Takács Gyula, Tamási Péter, Varga Gyula, Vízi Márton. A pótküldött: Szabó Tibor.
A választás három vasi helyszínen - Szentgotthárdon, Körmenden és Sárváron - már lezajlott, a voksolás érvényes volt, annak ellenére, hogy a részvételi arány alacsony, tíz százalék körüli volt. A hátralévő négy vasi szavazás után a következő lépés az lesz, hogy a megyei választmány megválasztja tagjai közül azt a 15 főt, plusz az elnök személyét, akik az országos választmány munkájában vesznek majd részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!