Gazdaság

2013.02.26. 13:43

Egyre több a pályakezdő munkanélküli Vasban

A pályakezdők körében romló statisztikát mutat a munkaügyi helyzetkép a megyében. Számuk egy év alatt csaknem negyven százalékkal nőtt az előző év januárjához képest.

Kupi Györgyi

Januárban folytatódott a pályakezdő álláskeresők számának december óta tartó enyhe növekedése - áll a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának legfrissebb tájékoztatójában. Az év első hónapjában 3,2 százalékkal több fiatal szerepelt a regisztrációs rendszerben munkanélküliként, mint decemberben.

2012 második felében tapasztalt erőteljes növekedést követően számuk enyhén mérséklődött, de a csökkenés ellenére hónapok óta 1000 fő fölött alakult a számuk, amely így az év első hónapjában 38 százalékkal magasabb alakult, mint egy évvel korábban. Szentgotthárdi kirendeltség kivételével a többi körzetben emelkedett a pályakezdő álláskeresők száma az elmúlt év januárjához képest, amelynek a mértéke Sárvár (68 százalék) és Vasvár térségében (60 százalék) volt a legnagyobb, de Kőszeg és Szombathely vonzáskörzetében is meghaladta a 40 százalékot.

A celldömölki és a körmendi kirendeltségen a megyei átlag alatt emelkedett a pályakezdő álláskeresők száma.A fiatalok legnagyobb hányada (28,6 százaléka) szakközépiskolát végzett, 24,5 százaléka rendelkezik legfeljebb általános iskolai végzettséggel. A szakmunkások részaránya 20 százalékot, a gimnáziumi végzettséggel rendelkezők 12,5 százalékot tesznek ki, míg a diplomások aránya - némileg csökkent az előző évhez képest - nem éri el a 10 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!