Gazdaság

2013.02.25. 16:00

Főzik, áztatják, megfonják

Gépi forgácsolónak tanult, kosárfonó lett belőle. Mészáros Béla ma már egyedüli Rábapatyon, aki vesszőfonással keresi a kenyerét. Német piacra is dolgozik.

Nagy Ildikó

Régen minden harmadik háznál kosarat fontak Rábapatyon, sokan közülük a szövetkezetnek is bedolgoztak. Ma már talán csak Mészáros Béla az egyedüli, aki ebből akar boldogulni. 1990 óta egyéni vállalkozóként tevékenykedik, mellette a helyi iskolában hittant tanít.

– Édesapánk is kosarat font, a bátyámmal már gyerekként ellestük a fogásokat – mondja. Aztán amikor eljött a pályaválasztás ideje, egészen más irányba indult: gépi forgácsolónak tanult. Érettségi után következett a katonaság, utána pedig a váltás: elhatározta, hogy ő is a vesszőfonásból fog megélni. Azt mondja, kimondottan jó, hogy esztergályosnak tanult, a pontosság, a milliméterek ugyanis a vesszőfonásnál is nagyon sokat számítanak.

Mészáros Béla mindent megfon vesszőből: bevásárlókosarat, demizsonra borítást, tálcát, szennyestartót, virág- és ágyneműtartót, ha kell, régi parasztszekrény oldalát. A tetszetős darabok a közelben – kifejezetten erre a célra – termesztett amerikai fűzből készülnek.

 

A házhoz tartozó világos műhelyben minden eszköz kéznél van (Fotó: Nagy Ildikó)

És bizony azt a fűzvesszőt sokszor meg kell fogni, mire dolgozni lehet vele. Először méret szerint válogatják, majd hat–hét órán át főzik, utána pedig egy géppel „megnyúzzák”. A szárítás után félreteszik, aztán mielőtt dolgoznak vele, beáztatják. Mészáros Béla munkái között is akadnak olyanok, amelyeket egy vagy több, világosabb vesszőből font csík díszít.

A világos vesszőt még zöld állapotban tovább hajtatják, majd miután gyökeret eresztett, megnyúzzák, előtte azonban nem főzik meg. És ne feledkezzünk meg a készre font termék lakkozásáról sem: a „,mester” szerint ugyanis ezt a mozzanatot sem szabad kihagyni.

Mészáros Béla – bár a forgalom gyengülése miatt két éve már nem pakolja ki az árut a ház elé – otthon értékesíti a termékeit. De szerencsére van olyan megrendelője, aki német piacra viszi a termékeit. Neki mostanában főleg kandallókosarakat készít, arra mutatkozik a legnagyobb igény. A háznál van egy kis műhelye, azt mondja, télen-nyáron ott dolgozik. Kés, nyesőolló, tőrök, fogók, egyengető vas: mind kézközelben vannak, akárcsak a kesztyű, ami nélkül – egy idő után – nehéz bánni a vesszővel.

Mészáros Béla nem hallgatja el azt sem, hogy mostanában sajnos egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy kézzel készített, míves darabokat vásároljanak. És bizony vesszőkosárból is akad „tucattermék” bőven, ami kevésbé szép és tartós ugyan, de olcsóbb, és jelenleg – főleg a magyar vásárlók esetében – sajnos még mindig ez a legeslegfontosabb szempont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!