Gazdaság

2013.02.24. 17:07

Maradásra ösztönöznek

Speciális ösztöndíjakkal bírnák a pályán maradásra a pedagógusképzésben részt vevőket.

Rózsa Melinda

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár erről a múlt héten a szombathelyi egyetemen,  egy tanároknak tartott előadáson beszélt. Az új ösztöndíjat kifejezetten pedagógusi pályára készülők vehetik igénybe. A támogatás összege havi 25000-től 75000 forintig terjed, és a  támogatottnak vállalnia kell, hogy diploma után nem lesz pályaelhagyó. Arról nem számolt be az államtitkár, hogy hány évre kötnék röghöz a fiatalokat, illetve hogy hol és milyen forrásból kívánják biztosítani, hogy minden érintett  kapjon is majd állást az oktatás területén. Az ösztöndíjprogramot tartalmazó rendelet a napokban jelenik meg, mondta Hoffmann Rózsa, aki előadásában az oktatásügy egyéb aktualitásairól, folyamatosan zajló változásairól is beszélt.

Az előadáson egyebek mellett az is  elhangzott, hogy olyan pedagógusi bértáblát alakítanak ki,   amely a tanári fizetéseket az átlag fölé emeli. Hoffmann Rózsa azt mondta, a minisztériumi elképzelések szerint ez már szeptembertől életbe léphet, az új pedagógus életpálya modellel. Számszerűen azt jelenti a változás, hogy a kezdő tanárok fizetése a bruttó 134 ezer forintról bruttó 196 ezer forintra emelkedhet. Arról, hogy mindezt miből finanszírozza majd az állam, Hoffmann Rózsa nem tett említést. Az új pedagógus életpálya modell nem csak a fizetésemelést tartalmazza, változik a pedagógusok minősítése és a munkaidő szabályozása is. Mindezekkel, valamint a pedagógus hallgatók számára kidolgozott 25-75 ezer forintos ösztöndíjprogrammal azt szeretné elérni a kormányzat, hogy a pedagógusi pálya vonzó legyen a fiatalok számára, és illesse meg a kellő elismerés, akik a tanítást, nevelést választották hivatásuknak. A pedagógusképzés is jelentős változásokon esik át:  4+1 éves lesz az általános, 5+1 éves a középiskolai tanárképzés. A  +1 azt jelenti, hogy a gyakorlati idő egy teljes tanéven keresztül tart, szemben a mostani a néhány hónappal. A másik fontos változás, hogy a nappali tagozatos tanárképzésben visszatér a kétszakosság   - ismertette a koncepció elemeit a köznevelési államtitkár a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában tartott prezentációján.Az előadáson a Köznevelés című lapról is esett szó. A folyóiratot meg akarják újítani, és a jövőben ingyenesen juthat majd el  az ország valamennyi tanárképző központjába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!