Gazdaság

2013.03.28. 12:21

Fiatalok munka nélkül

Februárban folytatódott a pályakezdő álláskeresők számának december óta tartó növekedése. Egy év alatt 40,7 százalékkal többen regisztráltak munkanélküliként.

Kiss Tamás

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának kimutatása szerint az év első hónapjában 3,2 százalékkal, majd februárban 6,6 százalékkal szerepelt több fiatal a regisztrációs rendszerben munkanélküliként, mint az előző hónapban. Az elmúlt év februárjához képest 40,7 százalékkal emelkedett a pályakezdő álláskeresők száma, hasonló ütemű bővülést 2010. azonos időszakában mutattak az adatok. A tavalyi év október-novemberében tapasztalt csökkenés ellenére az elmúlt hat hónapban folyamatosan 1000 fő fölött alakult Vas megyében a pályakezdő álláskeresők száma.

A pályakezdők álláskeresők számának növekedéséhez hozzájárult, hogy duplájára emelkedett azoknak a  száma, akik első alkalommal regisztráltatták magukat álláskeresőként, és jelentős azoknak az aránya is, akik dolgoztak korábban, de 6 hónapon belül visszakerültek a nyilvántartási rendszerbe álláskeresőként. (Azaz, ha korábban sikerült is elhelyezkedniük, nem tudtak hosszabb távon, tartósan a munkaerőpiacon maradni foglalkoztatottként.)

Az elmúlt év februárjához képest valamennyi körzetben emelkedett a pályakezdő álláskeresők száma, amelynek a mértéke Kőszeg (67,9 százalék) és Vasvár térségében (61,5 százalék) volt a legnagyobb, de Sárvár vonzáskörzetében is meghaladta az 50 százalékot. A celldömölki, a körmendi és a szentgotthárdi kirendeltségen a megyei átlag alatt, Szombathely térségében a megyei átlag körül bővült a pályakezdő álláskeresők száma.

Az álláskereső  fiatalok legnagyobb hányada (28 százaléka) szakközépiskolát végzett, és hasonlóan magas (26 százalék) az alacsony iskolai végzettségűek, vagyis azok  aránya, akik legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkeznek. A szakmunkások részaránya 19,2 százalékot, a gimnáziumi végzettséggel rendelkezők 12,6 százalékot tesznek ki, míg a diplomások aránya nem éri el a 10 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!