Gazdaság

2013.03.18. 18:04

Veszélyes precedens?

Ciprus ma dönt, hogy elfogadja-e az EU-s hitelmegállapodást.

Kiss Tamás

Az előzményekről annyit: szombatra virradó éjjel Ciprus és az uniós pénzügyminiszterek abban állapodtak meg, hogy az EU 10 milliárd euró gyorssegélyt ad, ha a kormány emeli a társasági adót és kamatadót vet ki, a pénzmosás elleni törvényeket pedig szigorúan betartja.

Az EU arra is kötelezte Ciprust, hogy a bankok konszolidálásához hiányzó pénzt a bankbetétek egyszeri megadóztatásával teremtse elő. És ez bizony sokaknál, és nem csak Cipruson, alaposan kiverte azt a bizonyos biztosítékot.

Az elemzők egy része ugyanis arra figyelmeztet, hogy a bankbetétek 10 százalékának kisajátításával az EU-ban veszedelmes precedens jön létre. Mások viszont azzal (ellen)érvelnek, hogy az EU országainak miért is kellene feltétel nélkül megsegíteniük azt a Ciprust, amely adóoptimalizálással tüntet el adóbevételeket azeurópai országokból, ráadásul a megmentésre váró bankok jelentős része nem is európai, hanem orosz kézben van. Az orosz betétesek állítólag két milliárd dollárt veszíthetnek a ciprusi kormány döntése miatt, s már csak ezért sincs miért csodálkozni azon, hogy Putyinék is megpróbálnak beleszólni az ettől még bonyolultabbá váló ügybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!