Gazdaság

2013.04.14. 16:12

Az autóipar még mindig jó pozícióban

Szombathely - A Munka-adók és Gyáriparosok Országos Szövetségének megyei szervezete a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központról tartott tanácskozást Szombathelyen.

Kupi Györgyi

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) megyei szervezetének rendezvényén Solt Tamás, a szervezet társelnöke, az Opel Szentgotthárd Kft, igazgatója tartott előadást a járműipar európai és hazai helyzetéről, Szíjgyártó Zsolt, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ (NYPJMK) nemrégiben létrehozott munkaszervezetének (nonprofit kft.) igazgatója pedig a központ aktuális ügyeiről tájékoztatta a résztvevőket.

Solt Tamás az autóipar helyzetéről tartott előadást. Fotó: Kiss Teodóra

Solt Tamástól megtudtuk, hogy az autóipar Európában nem túl jó időket él, a fogyasztók - miután a hitellufi kipukkant - meggondolják, hogy vásárolnak-e új gépkocsit. Ha vásárolnak, akkor a márkákat, neveket keresik, azok közül is azokat, amelyek leginkább megfelelnek kényelmi és energiatakarékossági elvárásaiknak. A Magyarországon működő autóipari cégek többsége ebből a szempontból előnyös helyzetben van, de a tavalyi értékesítéseket az Opelét is a távol-keleti, dél-amerikai (úgynevezett BRICS országok) piacainak érdeklődése dobta meg, ez a piac viszont speciális igényeket támaszt.

Solt Tamás arról is szólt, hogy egy járműipari multi milyen szempontok mentén dönt arról, hogy hol fektet be. A legfontosabb szempont az infrastruktúrát, a kiszámítható gazdasági környezetet és a költséghatékonyságot is megelőzve a magasan képzett, motivált munkaerő megléte. Azt is megtudtuk, hogy a járműipari nagyvállalatok egy-egy termék gyártását egy helyre koncentrálják, nagy tőkebefektetéssel, hosszú távra. Ebből a szempontból Vas megye mára jó pozíciót ért el.

Ami problémát jelenthet, az a munkaerő

Szíjgyártó Zsolt, a NYPJMK ügyvezetője tudatta, hogy Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára biztosította arról, hogy a járműipari centrum létszámigényének kielégítéséhez, átképzés-felnőttképzés keretében a közeljövőben biztosítja a forrást. (Becslések szerint legalább 400 főről van szó rövidtávon.)

A vállalkozók körében kérdés volt, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) hogyan tudnak csatlakozni a NYPJMK-hoz. Ennek tisztázása érdekében a közeljövőben egy felmérést indít a központ a kkv-k körében meglévő kapacitásokról, törekvésekről, igényekről.

A nagyvállalkozásokhoz való kapcsolódás pozitív példájaként említette Zoll-Sped Kft-t, amely az uniós csatlakozás után munkájának egy jelentős részét elvesztette, de újrapozicionálta magát, és nemrégiben az Epcos beszállítójaként 165 embernek munkát adó új üzemegységet avatott a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!