Gazdaság

2013.07.14. 12:45

Beolvad a kis büki vízmű

Bük - Januártól a Soproni Vízmű Zrt-be olvad a Bük és Térsége Vízmű Kft. Az átállásból Vojtkó Tibor ügyvezető igazgató szerint az ellátási körzethez tartozó ügyfelek nem fognak megérezni semmit.

Tersztyánszky Krisztina

A mostani beolvadás hátterében a 2011. decemberében elfogadott víziközmű törvény áll, mely előírja, hogy országosan 400-ról 30-ra kell csökkennie a vízművek számának. Ennek érdekében a kisebb szolgáltatóknak folyamatosan be kell olvadniuk a nagyobbakba. A méret-gazdaságossági számítások szerint egy cégnek minimálisan 150 ezer felhasználói egyenértékkel kell rendelkeznie, amely mutatót az egyéni és közületi fogyasztók mennyiségéből egy speciális módszerrel számolnak ki. A büki vízmű a maga tíz településével pedig mindössze alig 30 ezer ilyen egységgel rendelkezik.

Bük még viszonylag szerencsés helyzetben volt, mivel választhatott a Vasivíz Zrt. és a Soproni Vízmű Zrt. között. Az utóbbi mellett döntöttek, mivel innen kapták a kedvezőbb ajánlatot. A soproni szolgáltatóhoz kapcsolódva a társaságon belül Bük lesz a második legnagyobb település, és a viszonylag jelentős részvénycsomag miatt nagyobb beleszólási lehetőségre számíthatnak, mint a szombathelyi, lényegesen nagyobb szolgáltatónál.

Vojtkó Tibor, a Bük és Térsége Vízmű Kft ügyvezetője nyugodt : a büki telephelyet korszerűsített állapotban viszik az integrációba. Fotó: Benkő Sándor

A beolvadáshoz mindkét város önkormányzatának és mindkét vízmű társaságnak hozzá kell járulnia. A büki és a soproni önkormányzat már meghozta határozatát, és a Bük környéki tíz település is döntött. Már csak a Soproni Vízmű Zrt. közgyűlésének kell igent mondani a döntésre, ami a héten várható. Az integráció bonyolult folyamatát már most meg kell kezdeni ahhoz, hogy a jövő januárban megtörténhessen az átállás.

A Bük és Térsége Vízmű Kft. január elsejével tehát megszűnik, s a Soproni Vízmű Zrt. Vas Megyei Üzemigazgatóságaként folytatja munkáját. Előreláthatólag a a szolgáltatás színvonala nem változik, ugyanazok a dolgozók, ugyanazzal a gépparkkal ugyanazt a munkát fogják ellátni, mint eddig. Sőt, az üzemigazgatóság a meglévő tíz mellett további négy Győr-Moson-Sopron megyei község ellátását is feladatul kapja. Vojtkó Tibor ügyvezető szerint a Bük környéki települések lakossága csak annyit fog érezni a beolvadásból, hogy a vízszámlán új lesz a fejléc. Az ivóvíz illetve csatorna szolgáltatás ára az integráció következtében nem változik, ugyanúgy bruttó 640 forint lesz, mint eddig.

A várható fejlesztések ügyében már nem ennyire optimista az ügyvezető. Elmondta: a tervezett munkák közül amit lehet, még az idén megvalósítanak. A simasági víztornyot már felújították, szeptemberben sorra kerül a büki szennyvíz átemelő korszerűsítése, és gépjárműcserét is terveznek. Amelyik beruházás azonban áthúzódna a jövő évre, abba már bele se kezdenek az átszervezés előtt. Szerencsére a büki, Baross Gábor utcai telephelyre az utóbbi években sokat költöttek, így annak korszerűsítésére egyelőre nem lesz szükség - tudtuk meg Vojtkó Tibortól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!