Gazdaság

2013.07.09. 11:20

Opel: Újabb, 60 millió eurós beruházás Szentgotthárdon

A sikertörténet folytatódik: az Opel újabb 60 millió eurót invesztál magyarországi gyárának további kapacitásbővítésébe.

Kiss Tamás


Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (j) és Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd vezérigazgatója az Opel Magyarországszentgotthárdi motorgyárának további bővítéséről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2013. július 9-én. A cég 60 millió eurós beruházással bővíti tovább az üzemet. MTI Fotó: Beliczay László

A vállalat erről szóló döntését a keddi napon, a Parlamentben Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára és Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd ügyvezető igazgatója sajtótájékoztató keretében jelentették be. Szavaikból kiderült: a beruházás nyomán a gyár éves kapacitása további 70 ezer darabbal növekszik, illetve több mint 100 új munkahely létesül. Mint arról már többször beszámoltunk: a tavalyi évben felavatott Flex gyárban működő rugalmas gyártástechnológiának köszönhetően a különféle motortípusok termelése naprakészen alakítható a piaci igényeknek megfelelően. A kedden bejelentett beruházással a gyártó- és szerelősorok rugalmassága még tovább növekszik, ugyanis a jelenlegi sorok egy részének átalakításával, továbbá új gépek és berendezések telepítésével a gyár alkalmassá válik az eddig gyártott motortípusokon felül továbbiak – többek között 1.8 literes motorok – előállítására is.

Érdemes megjegyezni, hogy 2010 óta ez már sorozatban az Opel harmadik kiemelkedő értékű beruházása Magyarországon. Három évvel ezelőtt indult a projekt, amikor az Opel felsővezetése úgy döntött, hogy Szentgotthárdon – az 1992 óta működő motorgyár mellett – 500 millió eurós beruházással egy kiemelkedő módon korszerű új üzemet hoz létre. Az említett új Flex gyár felavatására tavaly szeptemberben került sor, majd idén február elején elindult a sorozatgyártás a közepes méretű, 1.6 literes benzines motorokkal. Az első gyárbővítést ugyancsak februárban, szintén a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök és Joachim Koschnicke, az Opel kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke jelentette be. Mint arról az esemény kapcsán lapunkban beszámoltunk: akkor újabb 130 millió eurós beruházásról és plusz százezres kapacitásról volt szó. Az első a bővítést a jövő év közepén induló, kisméretű (1.4 literesnél nem nagyobb) benzines motorcsaláddal kapcsolatban prognosztizált nagy kereslet indokolta. A bővítés a szentgotthárdi gyár területének 1600 négyzetméteres megnövelésével jár. A kivitelezés jelenleg is zajlik, az elhatározott ütemtervnek megfelelően az új csarnok a napokban került szerkezetkész állapotba, és ezzel megkezdődhettek a belső munkálatok. A tervek szerint szeptember végén indulhat az új gépek és berendezések telepítése. Mint megtudtuk: a tegnapi napon bejelentett szentgotthárdi bővítés nem jár a Flex gyár területének további növelésével.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (j) és Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd vezérigazgatója egy motor mellett az Opel Magyarország szentgotthárdi motorgyárának további bővítéséről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2013. július 9-én. A cég 60 millió eurós beruházással bővíti tovább az üzemet. MTI Fotó: Beliczay László

A közepes méretű (1.6 literes) benzines és dízelmotorokat már javában gyártó és a beruházás révén átalakításra kerülő sorokon zajlik majd az új motortípusok gyártása is a következő években. Az Opel Szentgotthárdtól kapott legújabb információk szerint az addicionális beruházással együtt a 2010-ben indult Flex projekt összberuházása megközelíti majd a 700 millió eurót, az új gyár éves kapacitása pedig a 650 ezer darabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!