Gazdaság

2013.08.08. 22:00

Agrárkiállítás a szomszédban

Idén már 51. alkalommal rendezik meg Gornja Radgonában a nemzetközi mezőgazdasági vásárt jelentették be a napokban a szlovén konzulátuson.

Peltzer Géza

Ugyan vasi kiállító egy sem lesz az Agrán, de ennek ellenére mindenképp érdemes lesz ellátogatni a Szentgotthárd közelében lévő szlovén városba augusztus 24-e és 29-e között, ugyanis a térség legnagyobb agrárvásárát rendezik itt meg. A kiállítás számai imponálóak: 29 ország 1730 kiállítójával termékeivel találkozhat itt a látogató.

Mateja Jaklic ügyvezető asszony a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: ez a térség egyetlen olyan agrárvására, amelyen élőállatokat is bemutatnak elismert szlovén tenyésztők hoznak vemhes üszőket, bikákat, sertéseket, apróállatokat, méheket, szárnyasokat, karszti juhászkutyákat, de halakat is.

Számos más újdonsággal is szolgálnak az idei vásáron. A kiállítást 150 szakmai esemény, bemutató színesíti. Az erdőgazdálkodók, és a erdész szakma kiemelt szerephez jut: lesz faaprító verseny is, amelyen összemérhetik tudásukat a favágók láncfűrésszel és baltával is, de tehénfejésben is bizonyíthatnak a vállalkozó kedvű vásárlátogatók.

 

Mateja Jaklic ügyvezető ismertette az idei vásár programjait (Fotó: Szendi Péter)

 

Az élelmiszeripari cégek is bemutathatják, mire képesek, a látogatók a borkészítés és a szőlőtermelés praktikáival is megismerkedhetnek.

Természetesen bemutatják a legkorszerűbb mezőgazdasági gépeket, berendezéseket, eszközöket, a zetor roadshown a legerősebb traktorok versenyeznek majd egymással.

Ízvilágban is pazar lesz az idei vásár a szervezők szerint: díjnyertes tej- és húskészítményekben, borokban, sajtokban nem lesz hiány a vásáron. Az idei agrárvásáron kerül sor az idei országos borversenyre, a legjobb nedű megkapja a Szlovénia Bora Gornja Radgona címet, amelyet az előzőleg megválasztott borkirálynő fog megismertetni a vásárlátogatókkal. De a nagy szlovén vetőmagtermelők éppúgy ott lesznek az idei vásáron, mint az építészet és az energetika képviselői is.

Szórakoztató programokban sem lesz hiány, rendeznek például polka és kötélhúzóversenyt is a fiatalok számára.

A vásár amúgy a víz jegyében zajlik évek óta aszály sújtja a régiót ennek az éltető elemnek fontossága a szervezők szerint rögtön a vásár bejáratánál, is hangsúlyt kap és láthatóvá válik azonnal a vásárlátogatók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!