Gazdaság

2013.10.30. 09:40

Az országos átlag alatt

Vas megye - Vas megyében a szellemi munkakörben dolgozók az országos átlagnál 16 százalékkal kevesebb havi juttatásra számíthattak 2013 január-júniusban, mint az előző év azonos időszakánál.

Kelemen Attila

Vasban a teljes munkaidős szellemi alkalmazottak havi bruttó fizetése több mint 100 ezer forinttal maradt el a rangsor elején álló fővárositól, és 40 ezer forinttal múlta felül a legkisebb értéket felmutató Békés megyeit.

A nemzetgazdasági ágak közül a szellemi foglalkozásúak keresete a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban (154,2 ezer forint) volt a legalacsonyabb. A legkiemelkedőbb fizetésekkel a szellemi munkakörben a feldolgozóipari (381,7 ezer forint) alkalmazottak rendelkeztek.

A 205,7 ezer forintos átlagos havi munkajövedelem 5,4 százalékkal volt magasabb a 2012. január júniusinál a megyében. A havi kereseten felüli egyéb pénzbeli, illetve természetbeni juttatások a munkajövedelem 4,5 százalékát, átlagosan 9,2 ezer forintot (országosan 5,2 százalékát, 12,6 ezer forintot) tettek ki. A munkajövedelem kereseten felüli része a szállítás, raktározásban és a közigazgatásban volt a legnagyobb (9,9 százalék, illetve 8,1 százalék), a víz- és hulladékgazdálkodásban pedig a legalacsonyabb (2,2 százalék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!