Gazdaság

2013.10.08. 14:45

Duális mérnökképzés

Szombathely - A duális képzés egyértelmű sikeréről számoltak be szakemberek nemrégiben egy konferencián.

Kupi Györgyi

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ gépészmérnök képzését tervezi a duális képzési formában. A Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karán (GAMF) egy éve indult ez a képzési forma, melyet egyértelműen sikeresnek ítéltek szakemberek az Alföldi Iparfejlesztési Klaszter által nemrégiben rendezett kecskeméti konferencián. A rendezvényen a vállalkozások, az oktatás intézmény és a Kereskedelmi és Iparkamara és a minisztériumok szakemberei vettek részt. A munkaadói oldalt Vas megyéből Delphi Hungary Kft. és BPW Hungária Kft. képviselte.

Frank Klein (képünkön jobbra), a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ő maga is duális képzésben tanult. A Mercedes kecskeméti gyárában huszonegy hallgatót fogadtak gyakorlati oktatásra a kecskeméti főiskoláról

Egy éve, huszonöt járműmérnök hallgatót vettek fel duális képzésre a GAMF-ra, ők a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél vettek részt a gyakorlati oktatásban. Az idén ősszel már negyvenöt újabb hallgató kezdhette meg tanulmányait ebben a képzési formában, már műszaki menedzser és gépészmérnök szakon is, akik tizenhat vállalatnál dolgoznak – tájékoztatta a résztvevőket Ailer Piroska, a főiskola rektora. Prof. Dr. Belina Károly, a GAMF dékánja, arról számolt be, hogy a duális képzésben résztvevő hallgatók tanulmányi átlaga kimutathatóan jobb, mint a többieké.

A jobb teljesítményben lehet szerepe a kiválasztásnak is. Ez a cégeknél indul, a hallgatójelölteknek a vállalat – más munkavállalók esetében is alkalmazott – felvételi eljárásának kell megfelelniük, majd a főiskola feltételeinek – tudtuk meg, Lepsényi Istvántól, a Knorr-Bremse igazgatójától, aki megjegyezte: „a vállalatok kész mérnököket akarnak."

A képzés német mintára indult, Frank Klein, a MBMH igazgatója maga is ebben a formában tanult, és felvillantotta a perspektívákat is: fejlesztőmérnök és gyárigazgató is lett korábbi évfolyamtársaiból. Németországban 64 ezer fiatal vesz részt a duális képzésben. Magasan képzett, a gyárat, termelési folyamatot jól ismerő szakemberek kerülnek ki a képzésből.

Novák Tibor, BPW HR vezetője a konferencia kerekasztal-beszélgetésén megjegyezte, a duális képzés szélesebb körben történő bevezetését hátráltatja, hogy a pontosan lefektetett, egységes jogszabályi és finanszírozási háttér még hiányzik. A vállalatok a duális képzést egyelőre „társadalmi felelősségvállalás" jegyében gyakorolják, vállalva a gyárakban történő oktatás költségeit.

A hallgatóknak előnyös, hogy jól képzett szakemberként, munka- és vállalati tapasztalattal kerülnek ki a munkaerőpiacra, illetve a diplomával állást is kaphatnak. Sokuknak az is fontos, hogy a képzés alatt pénzt is keresnek.

 

A duális képzés lényege, hogy a hallgatók képzése egyeztetett tanrend alapján az oktatási intézményben és egy vállalatnál zajlik, utóbbinál töltik tanulmányi idejük felét. Emellett teljesíteniük kell ugyanazokat a követelményeket, mint a nem duális képzésben részt vevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!