Gazdaság

2013.10.16. 09:20

Jó gabonatermés

Szombathely - Megvannak a nyár végéig learatott szántóföldi növények terméseredményei és az átlagos átvételi árak.

Peltzer Géza

Az idei terméseredményeket jelentősen befolyásolta a június 22-i jégeső. Hatalmas kárt okozott elsősorban a szőlő- és gyümölcsös, őszi káposztarepce, az őszi kalászosok, kukorica, napraforgó károsodott. Viszont az aratás kezdetétől végéig 3-4 napot leszámítva folyamatosan lehetett dolgozni, teljesen szárazon szalmát betakarítani. A kalászos terméseredmények jóknak mondhatók a tavaszi árpát leszámítva. A július eleji pozitív kukorica-terméskilátások kezdtek egyre romlani, mert a totális csapadékhiány elég rosszkor érte a kukoricát, napraforgót.

Őszi árpából 7,7 ezer hektár átlagában 4356 kg/ha, őszi búzából 37,9 ezer hektáron átlagosan 4614 kg/hektár, tavaszi búzából 0,9 ezer hektáronátlagában 3942 kg/ha; tavaszi árpa 6,3 ezer ha átlagában 3482 kg/ha volt a termésátlag. Repcéből a 2013-as év minden idők legjobb termését produkálta a megye 2831 kg/ha-os terméseredménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!