Gazdaság

2013.11.13. 12:20

Az országos átlag alatt

Vas megye - A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2013 januári adatai szerint az összes ellátott 15 százaléka (444 ezer fő) megváltozott munkaképességűeknek járó ellátást kapott.

Kelemen Attila

Az ilyen címen ellátottak 55 százaléka nő. A korhatár alatti rokkantsági ellátottak száma megközelítette a 210 ezer főt, a korbetöltötté vált rokkantsági ellátásban részesülők száma pedig a 41 ezret.

A Dunántúlon lényegesen kevesebb a rászoruló, mint keleten. Grafika: Kelemen Attila

A rokkantsági ellátást kapók életkorának előrehaladása miatt a korhatár alattiaké 2012-höz képest 12 százalékkal (28 ezer fővel) csökkent, miközben a korbetöltötteké 2,6-szeresére (26 ezer fővel) nőtt. Az ellátást azok számára folyósítják, akik súlyos egészségkárosodással élnek (2012 előtt még nem töltötték be a nyugdíjkorhatárt és az I. vagy a II. rokkantsági kategóriába tartoztak), illetve átmeneti járadékban részesültek. Tavaly az ellátórendszer jelentősen megváltozott, ezért a korábbi évekkel való összehasonlíthatóság korlátozott.

Rehabilitációs ellátásban közel 180 ezer ember részesült, számuk 7,4 százalékkal csökkent egy év alatt. Ők a kevésbé súlyos károsodással élők (III. kategória) és 57 évesnél fiatalabbak. A rehabilitációs járadékosok száma a felére, 13 ezer főre csökkent.

A megyéket összevetve megállapítható, hogy Vas megyében az országos átlaghoz képest kevesebb az ellátottak száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!