Gazdaság

2013.11.17. 14:15

Szakképzési konferencia Szombathelyen

Pénteken tartotta szokásos évi konferenciáját a szakképzésről Megyei Fejlesztési és Képzési Tanács.

Kupi Györgyi

Elkerülhetetletlen volt a szakképzés megújítása Kovács Vince a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azon a fórumon melyet a kamara és a Vas Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság szervezett. Hogy az intézmények milyen szakokat indítanak, és hány helyet hirdetnek meg, két éve került a bizottságokhoz, amelyeknek javaslattevő és konzultációs lehetőségük van. (A bizottság tagja a kamara is, melynek elnöke a bizottság elnöke is egyben.)

A vállalkozásoktól beérkezett igények és az intézmények kapacitása alapján a kormány határozatban dönt a szakokról és a keretszámokról a következő tanévre, így most a 2014-15-ös tanévre. Az elnök megállapította, hogy kétszer annyi hely lesz a megyei szakiskolákban, mint amennyi a 9. évfolyamokból feltölthető. Kovács Vince hozzátette, hogy még mindig vannak párhuzamosságok, egy-egy intézmény ugyanazokból a szakokból indít egy-egy osztályt, holott egy osztályt is nehezen tudnak feltölteni létszámmal.

A szakképzés szerkezetének változásáról dr. Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója beszélt. Az idei tanévtől mindenhol általános lett a duális képzés, azaz csak azok a fiatalok töltik gyakorlati tanulmányaikat az iskolai tanműhelyekben, amelyek számára a vállalkozásoknál nincs képzési lehetőség.

A tanulmányi idő egyharmadát elméleti, kétharmadát gyakorlati oktatás teszi ki. Erre azért volt szükség, mert a szakmunkásképzőbe jelentkező fiatalok manuális intelligenciában erősek, az, hogy eddig az első két évfolyamot kizárólag az iskolapadban töltötték, semmilyen kézzelfogható terméket nem állítottak elő, alulmotiválttá tette őket, sokan közülük ki is maradtak. Polgár Andrea (Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola) szerint a lemorzsolódás oka lehet az is, hogy nincs pályaalkalmassági vizsgálat. Erre Szilágyi szerint is szükség lenne. Szó esett arról is, hogy rendkívül alacsony a presztízse a kékgalléros munkahelyeknek.

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője, Rodler Tamás az elhelyezkedést és a munkahelyek megtartását szolgáló támogatásokról, Rettegi Zsolt felnőttképzési szakértő pedig a felnőttképzés törvényijogszabályok változásáról szólt.

A szakiskolákba még mindig kevés fiatal jelentkezik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!