Gazdaság

2013.12.01. 19:03

Így lehet saját lakása önerő nélkül

Lakást vásárolna, de nem rendelkezik kellő megtakarítással? Mennyi önerőt várnak el a bankok? Mekkora hitelt kaphat az, aki lakást vásárolna? (x)

ki használt lakás vásárlásán gondolkodik, és a saját erő kiegészítéseként lakáshitel is szeretne felvenni, annak érdemes alaposan tájékozódnia a témában. Az egyes banki ajánlatok között akár több százezer forintos eltérés is lehet, sőt az elvárt saját erő mértéke sem ugyanaz. Az alábbiakban a Hitelnet.hu szombathelyi irodájának szakértői összegyűjtöttek néhány hasznos tudnivalót, melyek a banki kondíciós listákból lehet, hogy kimaradtak.

Lakást venni önerő nélkül?

Amennyiben nem rendelkezünk a megvásárolni kívánt lakáson túl egyéb kiegészítő fedezettel, akkor önerőre minden esetben szükség van. A jogszabályi előírások szerint a felvehető lakáshitel összege nem lehet nagyobb, mint a megvásárolni kívánt lakás vagy családi ház forgalmi értékének 80 %-a, tehát legalább 20 % saját erő szükséges.  Ez a 20 % helyettesíthető egy kiegészítő ingatlanfedezet  bevonásával is, ami azonban bárkinek a tulajdonában lehet, nem szükséges, hogy a tulajdonosa közvetlen hozzátartozó legyen. Vannak azonban olyan esetek is, amikor a pótlólagos fedezet bevonása nélkül is megvásárolható egy ingatlan saját erő nélkül.

Több olyan pénzintézetnél is van arra lehetőség, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékét még az adásvételi szerződés aláírását megelőzően megállapítsák.  Ilyenkor a felvehető hitelösszeg tehát már akkor tudható, amikor még nincs adásvételi szerződés a kezünkben. Ilyenkor tehát már annak megfelelően készíttethetjük el az adásvételi szerződést, hogy pontosan tudjuk mekkora hitelt kaphatunk. Amennyiben a banki értékbecslő lényegesen többre értékeli az ingatlant, mint az adásvételi szerzősédben található vételár, akár önerő nélkül is meg tudunk vásárolni egy lakást.  Szükséges önerő mértéke azonban természetesen függ a rendelkezésre álló jövedelemtől is. Vannak olyan ajánlatok, melyek már egy igazolt minimálbérrel is elérhetőek, azonban – hitelminősítés alapján - általában ennél nagyobb mértékű saját erőt várnak el attól függően, hogy hol található helyileg a lakás és milyen a jövedelmi helyzetük az igénylőknek.

Lakáslízing jelentheti a megoldást?

Néhány évvel korábban számos olyan lakáslízing lehetőséggel találkozhattunk, mely önerő nélküli lakásvásárlási lehetőséget kínáltak. A törvényi szabályozás a lakáshitelekhez hasonlóan azonban a lakáslízing esetén is bezárta ezeket a lehetőségeket. Ennek értelmében tehát a finanszírozás ilyen formája esetén is akadályokba ütközhet az, aki önerő nélküli megoldást keres, mivel a 80 %-os felső határ lakáslízing esetén is érvényes.

Az  adott pillanatban elérhető legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokról a Hitelnet.hu honlapján tájékozódhatunk, ahol teljes körű és valóban díjmentes tanácsadással és ügyintézéssel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!