Gazdaság

2014.01.30. 18:30

3500 új munkahely létrehozását tervezik

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Jámbor Zoltán, a Delphi magyarországi vezetője írta alá azt a dokumentumot, mely rögzíti a stratégiai együttműködési megállapodást a kormány és a multicég között.

Tóth Csongor

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a Delphi mindig is arra törekedett, hogy beágyazódjon a magyar gazdaságba, erre jó példa, hogy a vállalat együttműködik a magyar műszaki iskolákkal és egyetemekkel.

– Ez a törekvés találkozott a jelenlegi kormány aktív befektetési politikájával, és ennek köszönhetően kötöttünk stratégiai megállapodást – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: a magyar gazdaság úgy mutat fel jelentős növekedést, hogy közben megőrizte külső egyensúlyát, és az ország finanszírozás képessége is javult.

– A beruházások alapján okkal lehet gondolni, hogy elégedettek a hazai üzleti környezettel – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a kormány számára a legfontosabb cél, hogy minél több beruházás valósuljon meg, ezzel együtt pedig nőjön a foglalkoztatás is. – Így javul a magyar gazdaság versenyképessége – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 2010 januárjához képest az ipari termelés 12 százalékkal emelkedett, a járműgyártás pedig 41 százalékkal növelte kibocsátását A Delphi Szombathelyen 1500 embernek ad munkát, az aláírás előtt köszöntőt mondott dr. Hende Csaba szombathelyi országgyűlési képviselő, honvédelmi miniszter is. A cég működését sikertörténetnek nevezte.

Hende Csaba a Delphi működését sikertörténetnek nevezte. Középen Varga Mihály, balra Jámbor Zoltán. Fotó : Tóth Csongor

A Delpinek négy gyára működik hazánkban, az elmúlt 20 évben több mint 220 millió eurót fektettek be, jelenleg 3400 munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon. Jámbor Zoltán, a vállalat magyarországi igazgatója hangsúlyozta, a magyarországi beruházások bővítése mellett szólt, hogy a kormány elkötelezetten támogatta a cég fejlesztési elképzeléseit.

– Szombathely hálás a Delphinek, és büszke azokra az emberekre, akik munkájukkal, eszükkel, szorgalmukkal megalapozzák a közös sikereket – mondta Hende Csaba. Hangsúlyozta, a Nyugat-pannon Járműipari és Mechatronikai Központ cégei a következő három évben 90 milliárd forintnyi új tőkebefektetést és közvetlenül 3500 új munkahely létrehozását tervezik a térségben. Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012-ben kiemelt fejlesztési központtá nyilvánította a Nyugat-pannon Járműipari és Mechatronikai Központot, mely a helyi vállalkozások, önkormányzatok, oktatási központok, és kamarák erőit kapcsolja össze.

– Mindenki hozzáteszi a magáét, a kormány is, hiszen fejlesztjük az infrastruktúrát, megerősítjük a duális szakképzést, 2015-től pedig elindul a mérnökképzés is Szombathelyen – fogalmazott a miniszter, egyben örömét fejezte ki, hogy a munkanélküliség a városban az országos átlagnál jóval alacsonyabb, 4,7 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!