Gazdaság

2014.01.16. 15:15

Csúcson a feldolgozóipar

A legnagyobb száz adófizetők között is a nagyvállalatok viszik a prímet a foglalkoztatásban – derül ki az adóhatóság elemzéséből.

Kupi Györgyi

A nagy adózók, azaz a TOP 100-ba bekerült cégek jellemzőinek bemutatásával folytatjuk a Vas megye gazdaságának bemutatását, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Vas megyei Adóigazgatóságának elemzése alapján.

2012-ben 15 új cég került be, vagy került vissza a legnagyobb 100 közé. Ez az év a kis- és közepes vállalkozások gazdasági térnyerésének kedvezett, a nagyvállalkozások részaránya a megyei teljesítményekből az előző évi szinten maradt.

A legnagyobb 100 adózó 17,7 ezer főt foglalkoztatott, a megye munkavállalóinak több mint harmadát, az előző évihez képest csaknem 650 fővel többet. Az egy főre jutó átlagos éves bruttó bérköltség a vállalkozások körében 2989 ezer forint/fő volt, ami a megyei átlagot (2145 ezer forint/fő) jelentősen meghaladta. Közel hetven százalékuk a feldolgozóiparban, 8,1 százalékuk a kereskedelemben dolgozott.

A legnagyobb adózók több mint harmada kis-, közel fele középvállalkozás, míg a többi nagyvállalkozás. A legtöbb társaság (39) a feldolgozó-ipar, 31 a kereskedelem területén működött. A mezőgazdaság, valamint szállítás, raktározás területét 7, illetve 8 vállalat képviseli.

A gazdasági teljesítmény legfőbb mutatója, az értékesítés nettó árbevétele 2012. évben az előző évhez képest 6,9 százalékkal emelkedett ebben a körben. Az így elért 762,6 milliárd forint a Vas megyei érték 68,6 százalékát adta. Meghatározó a feldolgozó-ipar, ahol az árbevétel 76,5 százaléka realizálódott, majd ezt követi a kereskedelem 11,7 százalékkal. A többi ágazat részesedése külön-külön nem érte, el az 5 százalékot.

A nettó árbevétel jelentős részét (65,6 százalékát) a kisszámú nagyvállalkozás realizálta. A legnagyobb adózói kör közel felét képviselő középvállalkozások a bevétel 19,3 százalékát adták. A fennmaradó részt a kisvállalkozások teljesítették. A jövedelmezőséget kifejező üzemi (üzleti) tevékenység eredménye 48,4 milliárd forint volt a 100 legnagyobb árbevételű megyei vállalkozás körében, mely a 2011. évi értéket némileg alulmúlta. A Vas megyében elért eredmény 68,1 százalékát adták a TOP 100 társaságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!