Gazdaság

2014.02.25. 13:55

A gyümölcsfák kora tavaszi metszése

Hazánkban az Európai Unió irányelvei alapján 2014. január 1-jétől kötelező az integrált növényvédelmi gyakorlat bevezetése.

Peltzer Géza

– A módszer környezetbarát, környezetkímélő, előrejelzésen alapuló növényvédelmi gyakorlat, amelyben az utolsó fázis, amolyan szükséges rossz a vegyszer alkalmazása – kommentálta a tényt dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnök. A lényeg, hogy a növényvédő szer terhelés – a megengedett hatóanyag-maradék – a betakarított, szüretelt terményben, minél kisebb vagy nulla legyen.

Dr. Nagy László szakmérnök. Fotó: VN-archív/Kiss Teodóra

Az integrált gyakorlat alapvető eleme a mechanikai védekezés, a fametszés, koronaápolás, kéregkaparás. Napjainkban ezek a munkák időszerűek. A gyümölcsfák metszése szakértelmet, gyakorlatot és jó szerszámokat igényel. Ismerni kell a fajt, a fajtát, és a fa kondícióját. A metszés egyben tápanyagpazarlást is jelent, megfontoltan végezzük. Általános szabály, hogy metszés után a gyümölcsfánk levegős, szellős, napfény járhatóvá váljék. Az ilyen fákon termelt gyümölcs íz- és zamatanyagokban gazdagabb, színesebb és méretesebb lesz.

– A metszés lehet alakító, termőre metszés, ritkítás, magasság meghatározás és az öregedés szakaszában ifjító. A metszés ideje a nyár folyamán a zöldmetszés. Ebben az időszakban végezzük az őszibarack, kajszibarack, meggy, cseresznye metszését. Ha a munka tél végére marad, akkor csak rügyfakadás után, de inkább virágzásban metsszük a csonthéjasokat.

Az almatermésűeket nyugalmi állapottól a tél végén metsszük. Csonkokat, „kalaptartókat" ne hagyjunk a fákon és az egy centiméter átmérőnél nagyobb ágrészeket fasebkezelő anyaggal védjük. A kéregkaparékot gyűjtsük össze és komposztáljuk. A fiatal fák koronáit termőkarosra, sugarasra, katlan alakúra és kombináltra nevelhetjük.

– A mechanikai munkák elvégzésével megteremtjük az alapját a lemosó permetezésnek, amelyhez olyan készítmények vásárolhatók, mint a réz-, kén-, és olajtartalmúak, valamint ezek kombinációi. A rezet a növényvédelemben már 1885 óta használják. Szakmai vita folyt arról, hogy szükséges-e a lemosó permezetés. Véleményem szerint a házikertben egy minimális növényvédelmi programban helye van a lemosó permetezésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!