Gazdaság

2014.02.26. 16:40

Cégvezetők értékeltek

Szombathely - A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ tevékenységéről, és a vasi gazdaságról adott tájékoztatót országos sajtóorgánumok szakújságíróinak négy nagyvállalat vezetője.

Kupi Györgyi

A sajtóbeszélgetésen Michael Reinig, (LuK Savaria) Solt Tamás (Opel Szentgotthárd) Takács Balázs (Epcos) és Brumbauer József (BPW Hungária) ismertette a Nyugat-pannon Járműipari és Mechatronikai Központ (NYPJMK) eddig végzett munka legfontosabb redményeit.

Solt Tamás, a NYPJMK stratégiai tanácsának vezetője röviden felidézte az előzményeket: a térség nagyvállalatai felismerték hogy szükség lesz összefogásra, az összefogásban megnyilvánuló lobbierőre a térség további gazdasági fejlesztése érdekében. A szükség van a terület attraktivitásának növelésére (infrastrukturális beruházásra), de különösképp a szakképzés és a felsőoktatás fejlesztésére. Az eddig elért eredmények közül a gépészmérnök duális képzés 2015-ös elindítását emelte ki.

M. Csizmadia Béla (balról), a Magyar Mérnöki Kamara gépészeti tagozatának elnöke vendégként vett részt Brumbauer József, Takács Balázs, Solt Tamás, és Michael Reinig tájékoztatóján. Fotó: Ohr Tibor

A nagy kihívás a munkerő biztosítása. A vállalatok tudnak szakmai kihívást és perspektívát kínálni az állások iránt érdeklődő, nem szombathelyi szakembereknek, de már az állásinterjúra érkezőket is elriasztják a közlekedési nehézségek. Michael Reinig megjegyezte, nagyon lassan halad az utak építése.

A szakképzésről szólva elmondták, hogy nagy szükségük van középfokú végzettségű szakemberekre is. Bár a NYPJMK-ban tag Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának nőtt a befolyása abban, hogy a munkáltatók igényeit kielégítő képzések induljanak, ez még nem működik elég hatékonyan, az oktatási rendszer még mindig nem elég rugalmas. Takács Balázs szerint a térség  versenyelőnye elveszhet, ha nincs megfelelő számú képzett munkaerő.

Megkérdeztük, mi a véleményük arról, hogy Vas megye gazdasági teljesítményének felét a kevés számú nagyvállalat adja. Megtudtuk, Zalában nagyobb a kis- és középvállalkozások szerepe, a két megye alkotta térség gazdasága egészséges szerkezetű.

A beszállítók számának növelésével a cégvezetők úgy nyilatkoztak, hogy ez nehézkesen halad, mivel a kkv-k nehezen tudnak megfelelni már a minőségbiztosítási rendszerek bevezetésén elvéreznek. Brumbauer József megjegyezte, a NYPJMK beszállítói munkacsoportjának van programja, hogy hogyan lehet a kkv-kat segíteni a beszállítóvá válásban, de nehézséget jelent, hogy ebben a szegmensben is mérnökhiány van. Az önkormányzatok és a vállalatok együttműködését pozitívan értékelték az ügyvezetők: a települések saját fejlesztési programjukat a helyi vállalkozások igényeivel összhangban alakítják ki a következő uniós finanszírozási időszakra.

Arra a kérdésre, hogy milyen technológát hoznak ide a vállalatok, azt válaszolták, hogy cégcsoportjukon belül is kiemelt szerepel jut a megyében működő vállalatoknak, hosszú távra számolnak velük a tulajdonosok, ennek megfelelően csúcstechnológiát telepítenek az itteni gyárakba, és egyre   nagyobb szerepet szánnak a helyi fejlesztéseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!