Gazdaság

2014.02.05. 18:05

Több nő dolgozik ma Magyarországon, mint korábban

A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos szerint az előzetes adatok alapján 22 éves csúcsra emelkedett a nők foglalkoztatása Magyarországon.

Peltzer Géza

Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa elmondta, hogy a 15-64 éves nők foglalkoztatása 2012-ben 52,1 százalék volt, míg a kormányváltás előtti utolsó évben, 2009-ben 49,9 százalék volt.

Hozzátette: 1992-ben 52,3 százalék volt a nők foglalkoztatása, de ismerve a 2013-as negyedéves adatokat, kijelenthető, hogy biztosan 52,3 százalék fölött van a tavalyi női foglalkoztatási ráta.

Ez a 22 éves csúcs közelíti az európai uniós átlagot, gyorsabban haladunk, mint az EU a nők foglalkoztatása terén – mondta Szalai Piroska. A miniszteri biztos hozzátette, ha a civil szervezetek nem támogatták volna a kormányt, akkor ma nem lenne gyed extra, nem lenne csúcson a nők foglalkoztatása.

2012-ben a munkaképes korú nők 52,1 százaléka dolgozott (Illusztráció: Horváth Csaba)

Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint az elmúlt húsz évben nem volt példa ilyen család- és foglalkoztatás-politikára a nők helyzetének javítása érdekében, mint amilyet az Orbán-kormány megvalósított.

A népesség-növekedéshez a kormánynak nemcsak a nők erkölcsi megbecsülését kell biztosítania, hanem az anyagi biztonságot is meg kell teremtenie – hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint nők nélkül a családok szétesnek, a családok nélkül pedig a társadalom nem tud egészséges lábakon állni.

Balatoni Monika azt mondta, nem gondolja, hogy megtettek mindent az elmúlt négy évben, mert nem mindenre volt idő és lehetőség, de már elindultak a kedvező folyamatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!