Gazdaság

2014.02.25. 14:25

Óvoda és játszótér az Epcos telephelyén?

Szombathely - Az Epcos a belváros közelében működő telephelyét kiköltözteti a Csaba utcába. A város megvásárolná és hasznosítaná a területet.

Kupi Györgyi

A múlt héten adtunk hírt arról, Hogy az Epcos Kft. Csaba utcai telephelyét bővíti, oda költözteti a most a belvárosban, a Szent László király utcában működő telephelyét. Ezen a héten kerül a közgyűlés elé az az elképzelés, amely szerint a város megvásárolná az Epcostól a Szent László király utcai ingatlant, és az is hogy miképpen hasznosítanák a területet. Az előterjesztés (melyet Puskás Tivadar polgármester, Marton Zsolt és Molnár Miklós alpolgármester jegyez) szerint azért szeretnék a területet megvenni, és hasznosítani, hogy ne szaporodjon a városban a felhagyott ipari ingatlanok, úgynevezett „barnamezős" területek száma. Az ilyen ingatlanok hasznosítására jelenleg a piac nem képes, nem is mutat hajlandóságot. „Amennyiben azonban nem hasznosul a barnamezős terület, akkor felgyorsul a környezetét romboló hatása, a fizikai romlás fokozódik, az értékcsökkenés nő és adott esetben a társadalmi szegregáció erősödik." – olvashatjuk az előterjesztésben.

Az Epcos folyamatosan terjeszkedik Szombathelyen. A város támogatja a multinacionális céget. Fotó: Szendi Péter

Az ingatlanra két értékbecslés készült, a városé (1,4 milliárd forint), és az Epcosé (1,485 milliárd forint), ez alapján az önkormányzat 1,45 milliárd (+ áfa) forintot szán az 1 hektár 9459 négyzetméteres ingatlan megvásárlására.

A vételárat 241 millió forintos részletekben fizetnék meg 2015 márciusa és 2017 szeptembere között. A birtokbaadásra 2015 márciusában, az első részlet fizetésekor kerülne sor. (Molnár Miklós gazdasági alpolgármester az Epcos telephelybővítésének ismertetésekor azt mondta, a város az iparűzési adó növekedéséből tudja a város finanszírozni a vételárat.)

A terület hasznosítására konkrét elképzeléssel álltak elő az előterjesztők. A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanterem, sport és egyéb igényeinek a kielégítésére négy épületet kér, óvodát és játszóteret is kialakítanának, az előterjesztők arra tettek javaslatot, hogy az ingatlan egy részét adja el nekik a város.

Az önkormányzat egy – többek között a hiányszakmákban történő foglalkoztatást is elősegítő – bérlakás-építési programot is tervez a területen. Ezzel kapcsolatosan a legnagyobb foglalkoztatókkal megtörténtek az előzetes egyeztetések. Több cég már nyilatkozott is arról, hogy hosszútávon, tartósan igényelne az itt kialakításra kerülő bérlakásokból – áll az előterjesztésben.

Itt kapnának helyet a szombathelyi gépészmérnökképzés központi laboratóriumai, továbbá a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, az önkormányzat és a vállalatok által közösen létrehozandó Duális Felsőoktatási Képzési és Kutatóközpont egyes elemei. Az ingatlanon megépülhetne még egy a környéken lakókat kiszolgáló kereskedelmi- és szolgáltató központ is.

A volt Remix telephelyen zajló ipari tevékenység mára zavaró lett a környékbelieknek, elsősorban a zajra, és a nagy járműforgalomra panaszkodtak. A közgyűlés csütörtökön dönt a javaslatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!