Gazdaság

2014.02.18. 16:05

A vasi vadgazdálkodás eredményei számokban

Szombathely - A megye vadgazdálkodásáról tartott beszámolót a legutóbbi megyei közgyűlésen Avas Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője.

Peltzer Géza

Tájékoztatásként azzal kezdte, hogy a vadászati, vadgazdálkodási év március 1-jétől a következő év februárjának végéig tart, így jelenleg még csak prognosztizálható a vadászható fajok terítékének nagysága, ivar- és korcsoportonkénti megoszlása. A gímszarvas trófeabírálati adatok január végéig állnak rendelkezésre, ezek alapján és a még hiányzó, megközelítőleg 300 fiatalkorú bika alapján megállapítható, hogy a bikateríték nagysága az előző vadászati évhez hasonló magas szinten, 1000 darab körül vagy azt alig meghaladóan fog alakulni. Továbbra is tendencia a középkorú, ígéretes bikák túlhasznosítása, a golyóérett és idős bikák hiánya. A bikateríték túlnyomó részét minőségjavítási szempontból indokoltan, továbbra is a fiatal, 2-5 éves bikák teszik ki. A nőivarú állomány eddig is folyamatosan növekvő, várhatóan a 2000 darabot jóval meghaladó hasznosítása, valamint a vadásztársaságok tervmódosítási kérelmei azt igazolhatják, hogy a gím megyei szinten valószínűleg elérte a jelenlegi élőhelyi viszonyok között fenntartható állománynagyságot.

Az őzzel történő gazdálkodás a 2013-ban is kiegyensúlyozottnak tekinthető. Terítéke várhatóan a 2012-es vadászati év számai körül alakul. Összességében 4000-4300 darab őz hasznosítása várható a szakember szerint, aki hozzátette: a suta február végéig terjedő vadászati idénye lefelé és felfelé is módosíthatja a fenti adatokat, s bizonytalan az is, hogy a tavaszi árvizek következtében jelentkező elhullások milyen csökkenést eredményeznek a számokban. Emiatt a tavalyi évhez képest akár 10 százalékot meghaladó eltérés is elképzelhető.

Vaddisznóteríték Ivánc környékén. A tavalyi szaporulat alacsony volt a kedvezőtlen időjárás miatt (Fotó: Archív/Kiss Teodóra)

A vaddisznó éveken keresztül történő magas hasznosítási arányszámai a tavaly márciusi hó és hideg miatt a szaporulatban bekövetkező elhullások, valamint a szarvashoz hasonló nagyságú vadászati nyomás miatt egyes területeken eltűnt a disznó, más területeken a korábbi években megszokott teríték töredékét sikerült csak produkálni. Ezért az prognosztizálható, hogy az elmúlt év közel 12000 darabos teríték nagyságát valószínűleg nem sikerül megismételni.

Gazdálkodási szempontból a dámvad és a muflon továbbra sem számottevő; előbbiből 180-200 darabos teríték várható, a mufloné az elmúlt évek adatai alapján néhány 10 darab lehet.

Apróvad-gazdálkodásunk jelentősége egyre csökken folytatta az előadó. Mezei nyúlból 2012-ben 445-öt lőttek, a tavaszi hó és fagyok miatt 2013-ban ennél kevesebb lesz: 200-250 darab. A fácán terítéke kizárólag a kibocsátás függvénye, a 2012-es közel 4000 darabos terítéknagyságot 2013-ban valószínűleg nem sikerül elérni. A fogoly szerepe vadászati szempontból nem meghatározó, 2012-ben 1000 darab került kibocsátásra, ebben a vadászati évben 500 darab. Szalonka terítékre csak monitoring céllal került 2013-ban.

A lőtt vadból származó több mint 400 millió forint ennek a vadászati idénynek a végén is realizálódhat, de meg is haladhatja a külföldiek bérvadásztatásából tavaly realizált 500 millió forintot, melynek növekedésére az idény végére nem lehet számítani. Az összes bevétel 2013-ban meg fogja haladni az egymilliárd forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!