Gazdaság

2014.02.19. 16:40

Éles vita a miniszterek között

Körkép - Most már biztossá vált, hogy az osztrák-magyar földvita Brüsszelben folytatódik, Az unió ugyanis helyt adott szomszédaink panaszának.

Kozma Gábor

Mint ismert, a rövidesen életbe lépő földtörvény gyakorlatilag kizárja a külföldieket a magyar föld hasznosításából. Ez nem csak a zsebszerződéseket, hanem, az osztrák álláspont szerint, a jogszerűen kötött haszonbérleteket is érinti. Vas meggyében is több tucat hasonló szerződést kötöttek. A Tőzsde Fórum értesülései szerint Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter hétfőn Brüsszelben azt mondta: az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, hogy megvizsgálja a vitatott új magyar földtörvényt. Az osztrák tárcavezető szerint ezt Dacian Ciolos uniós mezőgazdasági biztos közölte vele egy hivatalos levélben. Rupprechter fontos köztes lépésnek nevezte ezt. Az ügyben Michel Barnier, az unió belpiaci biztosa az illetékes, Rupprechter vele is egyeztetett.

Szabó Ildikó, egy osztrák cég ügyvezetője mutatja a földjükön elszórt rongálásra szánt vasakat . Százmilliós kár, tettes nincs (Fotó: Kiss Teodóra/Archív)

Az ügyben megszólalt Fazekas Sándor vidékfejelesztési miniszter is. Azt mondta: ez egy hazai ügy, a mi dolgunk megoldani. S bár az osztrákok kitartóan szorgalmazzák, a magyar tárcavezető továbbra sem tartja szükségesnek a kétoldalú egyeztetést. Mi több, kijelentette: az osztrák tárcavezető folyamatosan sértegeti a magyarokat, folyamatosan feljelent bennünket . Fazekas szerint Rupprechter csalókat véd. Ahelyett, hogy figyelembe venné: az osztrák törvényeket Ausztriában, a magyar törvényeket pedig Magyarországon mindenkinek be kell tartania. - Zsebszerződéseseket véd, olyanokat, akik igyekeztek megkerülni a mindenkori magyar jogszabályokat. A külföldiek földvásárlási moratóriumát is, amiről mindenkinek tudomása volt, a befektetőknek és spekulánsoknak egyaránt. Mi vállaljuk a magyar álláspontot, mert meg tudjuk védeni a bizottság előtt, s ha kell, más fórumokon is - jelentette ki Fazekas Sándor miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!