Gazdaság

2014.03.19. 18:25

A kormány partnerként tekint a gazdákra

Vép - Nagy érdeklődés mellett tartottak fórumot a gazdáknak kedden. A szervező a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) volt, előadást tartott Jakab István, a gazdaszervezet elnöke.

Kelemen Attila

A rendezvényt Rácz Károly, a szervező MAGOSZ elnöke nyitotta meg, majd Ágh Péter, Vas megye országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Elmondta: különösen fontos számára a jó kapcsolat a mezőgazdasági élet vasi szereplőivel. - Amikor a miniszterelnök kinevezett a választókerület elnökévé, rögtön nekiláttam a hatékony partnerség kialakításához az agrárszektor szereplőivel - mondta a képviselő, majd kiemelte: rendszeresen egyeztetnek dr. Pusztavámi Mártonnal, a Nemzeti Agrárkamara elnökével.

 

A képviselő felajánlotta a segítségét a gazdafórum résztvevőinek. Jakab István, a MAGOSZ elnöke előadásában kifejtette: a magyar mezőgazdaság igencsak jó teljesítményt ért el tavaly, az export nagysága 8,3 milliárd euró volt. Arról is beszélt, hogy egyre több feldolgozott terméket exportáltak. A következő időszakban újabb lehetőségek állnak előttünk, hiszen a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban jelentős források állnak rendelkezésre, aminek köszönhetően növelni lehet a feldolgozókapacitásokat, valamint lesz forrás a termelésbővítésre is - fogalmazott az elnök.

Az új földtörvény kapcsán elmondta: bár még van szükség finomhangolásra, a magyar föld jelentős védettséget élvez, és a szigorú törvényeknek köszönhetően a független magyar bíróság súlyos ítéleteket tud hozni a zsebszerződések, föld lidegenítések ügyében is. Jakab István szólt arról is, hogy a kormány partnerként tekint a gazdákra, és kiemelte az agrárkamara befolyásának növekedését is. A gazdaszervezet elnöke előadását követően a megjelent gazdák kérdéseire válaszolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!