Gazdaság

2014.03.05. 10:35

Szigorúbb szabályozással szorítaná vissza a NAV a fémlopásokat

A fémlopások visszaszorítása érdekében március 1-jétől egyes „érzékeny” fémhulladékok kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetes vizsgálatával és engedélyével értékesíthetők. Új rendelkezés az is, hogy magánszemélyek maximum három köbméter fémhulladékot tárolhatnak ingatlanukon.

Peltzer Géza

A NAV tájékoztatása szerint 2014. március 1-jével megváltoznak a fémtörvény azon rendelkezései, amelyek a fémkereskedőnek nem minősülő személyek által történő leadásokra, értékesítésekre határoznak meg szabályokat. Ekkortól egyes anyagok (az úgynevezett érzékeny FAJ-kódos anyagok, például vasúti sín, ipari kábel, csatornafedél) csak akkor lesznek értékesíthetők, ha azt előzőleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, mint fémkereskedelmi hatósághoz bejelentették és azt a NAV visszaigazolta.

A bejelentés alól csak a gyártóknál (például: autógyár, kábelgyártó cég) keletkezett gyártási hulladék anyagok kivételek.

A jogszabályváltozás célja a természetes személyeket is érintő szigorítással a lopások megakadályozása illetve azok eredményes felderítése. Ennek érdekében a NAV az előzetes bejelentésben feltüntetett fémhulladék származását vizsgálni fogja, ha kell, helyszíni ellenőrzéssel.

Előzetes bejelentés elmulasztása pénzbírsággal járhat. Amennyiben a fémkereskedő a fémkereskedelmi hatóság visszaigazolása nélkül vesz át olyan árut, amelyre a jogszabályi szigorítás vonatkozik, úgy a fémkereskedelmi engedélye visszavonható, illetve a fémkereskedő is és az is bírsággal sújtható, aki a szóban forgó fémet leadta.

Lényeges változás még, hogy természetes személy maximum három köbméter térfogatú, az adott ingatlanhoz kötődően keletkezett fémhulladékot tárolhat saját ingatlanán – közölte a NAV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!