Gazdaság

2014.04.17. 10:40

Teljes virágzásban a repce

Vas megye - Enyhe télen vagyunk túl, a korai tavasz csapadékhiánnyal köszöntött be, de az utóbbi napokban azonban szerencsére esett a megye egész területén.

Peltzer Géza

– Az elmúlt napokban esett több alkalommal is megyénkben, például Sárvár környékén 10 millimétert mértünk, mely csapadék mind a napraforgó, mind a kukorica alapkezelések sikeréhez jelentős mértékben hozzá fog járulni – tudtuk meg dr. Márkus Antal mezőgazdasági és növényvédelmi szaktanácsadótól.

– Kukoricában bevált kombináció a mezotrion+S-metolaklór+terbutilazin, valamint továbbra is kiemelten javasolt a Clearfield-technológia pontos betartása és alkalmazása. Napraforgónál a fluorkloridon, oxiflurofen és a linuron hatóanyagokat javaslom, az utóbbi a kukoricában is sikeresen használható.

Nagy gond megyénkben továbbra is a parlagfű állandósult jelenléte, amely fluorkloridon hatóanyaggal kordában tartható.

– Az alapgyomirtások hatása sikeresen kiegészíthető, ha kell állománykezelésekkel a kukoricánál, melyre a topramezon+pendimetanil, nikoszulfuron szulkotrionnal és floraszulam+2.4 D hatóanyagok használata kiválóan alkalmas.

A határt járva a március elejéhez képest jelentős változást látunk a táblákban a gabonák és a repce fejlettségénél. A repce immár teljes virágzásban van, az őszi gabonáink is már szárba indultak. A korábban jelzett, és megyei szinten általánosnak mondott sárgulásos tünetek – mivel a talaj felmelegedett és még van víztartaléka – szinte teljesen elmúltak.

– Ahol szem előtt tartják az örök érvényű megállapítást, hogy „tápláljuk és védjük" növényeinket, ott a tápanyaggal jól ellátott területek sötétzöld színárnyalatokban pompáznak.

– Általános vélemény, hogy ma körülbelül három héttel előbbre tart a természet az előző évekénél. Teljes erővel vetik a gazdák a kukoricát, a napraforgó zöme pedig már a talajban van a megyében. Viszont sürgős napi feladatunk az őszi gabonák védelme. Megyénkben igen erős a septóriás levélfoltosság, és megjelentek a lisztharmat első tünetei is. Őszi árpán már előrehaladott barnarozsdát, és levélfoltosságot is találni. Védekezésre javasolt hatóanyagok az epoxikonazolnak fenpropimorffal, fenpropidinnel vagy piraklostrobinnal elkészített kombinációi, valamint a prokloráz –tebukonapol kettős is.

– Aktuális feladatunk a repcék védelme, melyre a tau-fluvalinát használatát javaslom, ez mind a méhekre, mind a hasznos szervezetekre ártalmatlan. Tudom, hogy a hatóanyag nevek olvasása, beszerezhető készítményekre való átfordítása nem könnyű feladat, erre szolgál a minden évben megjelenő növényvédő szerek leírását tartalmazó könyv. Így van ez valójában a humán gyógyszereknél is, hiszen a legtöbb gyógyszergyártó cég növény védőszert is készít, mindig újabb és újabb hatóanyagokat, molekulákat kutat, melyekkel gazdáink egyre sikeresebben tudják felvenni a versenyt a gyomok, betegségek és kártevő szervezetek ellen, hogy egyre több, jobb és egészségesebb termék kerüljön asztalunkra – tette hozzá végezetül a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!