Gazdaság

2014.05.15. 18:05

Aláírás nélkül semmit sem ér a bevallás

Május 20-án telik le a személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának és az adó befizetésének határideje. Az adózók nagy része az idén is az utolsó napokra hagyta ezt a kötelezettségét.

Peltzer Géza

Napok óta nagy a forgalom a NAV Vas Megyei Adóigazgatóságának Petőfi Sándor utcai épületében, rengetegen jönnek leadni bevallásukat, de van, aki csak beszalad, hogy megkérdezzen valamit még az utolsó pillanatban, nehogy hiba csússzon a kitöltésbe. 

– Hosszú évek óta tapasztaljuk, hogy általában három és fél hónap alatt érkezik be a bevallások kétharmada, az utolsó három és fél nap alatt pedig a maradék egyharmad – tudjuk meg Simonits Imrétől, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Megyei Igazgatósága bevallási osztályának vezetőjétől, aki már több mint két évtizedes szakmai múlttal rendelkezik. Az igazgatósági osztály tizenkét fős, de ilyenkor diákokat is alkalmaznak, hogy segítsenek a rengeteg munkában. Szabadságra csak rendkívüli esetben mehetnek ebben az időszakban, szombatonként is dolgoznak, hogy június első hetére feldolgozzák a mintegy 110 ezer adóbevallást. Az idő sürget, a visszautalásoknak 30 napon belül meg kell történniük, a NAV ugyanis nem fizet kamatot az adózóknak. A szombathelyi, Petőfi Sándor utcai igazgatóságon szerdán nyílt napot tartottak, ma, jövő hétfőn és kedden pedig reggel nyolctól este hatig várják azokat, akik személyesen akarják leadni adóbevallásukat, vagy felvilágosításra van szükségük. 

– Az ideális az lenne, ha minden adóbevallásra kötelezett magánszemély elektronikus úton küldené be a bavallását, ettől azonban még messze vagyunk – így a szakember. – Tavaly az szja-bevallásra kötelezettek 20 százaléka hagyományos, papíralapú bevallást adott be az általunk kiküldött nyomtatványon. Mintegy 55 százalékuk az internetről töltötte le a nyomtatványt és kézzel töltötte ki, a maradék 25 százalék elektronikus úton küldte be bevallását. Idén is körülbelül 110 ezer bevallásra számítunk, most 65-70 ezernél tartunk. Az arányok alig változtak: 19 százalék adja be a bevallását hagyományos módon, 54,2 százalék az internetről letöltött és kitöltött nyomtatványt küld be vagy hoz be személyesen, és 26,5 százalék azoknak az aránya, akik elektronikus úton küldik be az szja-bevallásukat.

Petkovics Anikó ügyintéző bevallást néz át a NAV Vas Megyei Igazgatóságának ügyfélszolgálatán (Fotó: Horváth Csaba)



– Az adózók számára is sokkal praktikusabb az elektronikus bevallás, mert kitöltés közben azonnal ellenőrzi is, hogy helyesen adta-e meg a válaszokat, nem enged továbblépni, ha valamelyik rubrika üresen marad, és nem lehet elküldeni, ha hiba csúszik a kitöltésbe. Ehhez gyakorlatilag nem kell más, mint egy ügyfélkapus regisztráció, amit csak egyszer kell megcsinálni – hangsúlyozza a szakember. Ha valaki nem kérte munkáltatóját a bevallás elkészítésére, vagy nem nyilatkozott arról, hogy egyszerűsített bevallást tesz, május 20-áig kell eleget tennie bevallási kötelezettségének az 1353-as nyomtatványon. Aki nem teljesíti ezt a kötelezettségét, 200 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, ugyanennyi a büntetés mértéke, ha valaki – még a NAV figyelmeztetése előtt – késve tesz bevallást, és ezt nem tudja megfelelően indokolni. Ha az adózó önhibáján kívül nem tudja időben beadni a bevallást, és ezt 15 napon belül jelzi – és csatolja a megfelelő igazolást – később is beadhatja a bevallását. Ha valaki hibásan tölti ki a bevallást, sokkal alacsonyabb a büntetési tarifa: ezt maximum 20 ezer forintos mulasztási bírsággal szankcionálja az adóhatóság.

 

A LEGGYAKORIBB HIBÁK

- Az adózó nem írja alá a bevallását. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, amikor az internetről töltik le a nyomtatványt, amit az adózó helyett szakember tölt ki. 

- Adószámmal rendelkezik az adózó, de a bevalláson csak az adóazonosító jelet tünteti fel. 

- A 21. sorban az adóalapot csökkentő családi kedvezményt beírja az adózó, de a 03-as mellékletet nem, vagy pontatlanul tölti ki. 

- Az adózó a kifizetők által levont adóelőleget nem írja be, így fizetendő adója keletkezik. 

- A kifizető által levont adóelőleget az „Adózó által befizetett...” sorban tünteti fel az adózó, ilyenkor hátralék jelentkezik a folyószámláján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!